bekapja?
Szerző: Fall Sándor
2018. augusztus 12. vasárnap, 14:17
Kivitték az utcára az irodákban kitalált szimbólumot.

Aki követi az utóbbi napokban az országszerte zajló tüntetéseket, észreveheti, hogy kezdett elterjedni egy új szimbólum: egy kartonból kivágott 100-as szám, aminek a két nullája bilincset formáz.

Nem nehéz rájönni, hogy minek az átalakítása ez: azé a logóé, amit a modern Románia létrejöttének száz éves évfordulójára, a centenáriumra alkottak. Az a szimbólum, ami Erdély és Románia 1918-ban eldöntött egyesülésének fennkölt pillanatát és az azóta eltelt egy évszázad nagyszerűségét a teljes 2018-as évben jelképezné a román társadalom számára, csak fél évig bírta ki. Mivel most azt látjuk, hogy az utca (vagyis az élet) elvette a szimbólumot a tessék-lássék műünnepléstől és átalakította egy másik jelképpé.

Az utca (vagyis az élet) nem szarozik, látjuk: Muie PSD!, vagyis: kapd be, PSD. Ugyanígy, a bilincses 100-as számon írja: száz év penalisztánban, vagyis a bűnözők országában. Ez pedig elég frappáns és őszinte sűrítése a legnehezebb tehernek, amivel ennek az országnak szembesülnie kellene: ne lopj! Se pénzt, se javakat, se tisztséget, se életeket, se múltat, se jövőt!

Tehát először is: kapd be! Utána pedig az következik, hogy… Na, ez már nehezebb. A bilincses 100-asra írt mondat végén ugyanis kérdőjel van: száz év a bűnözők országában? Mi lesz erre a válasz? Ha az igen, akkor szevasz tavasz, függöny. Ha viszont a válasz a nem, akkor a Kapd be! egészséges és szükséges első lépése után jönnie kell valaminek. De valami olyasminek, amire száz év múlva is emlékezni lehetne. És valahogy első próbálkozásra kellene. Mivel a Muie PSD után elég nehéz lesz keményebb jelszót kitalálni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27754
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.