bekapja?
Szerző: Fall Sándor
2018. augusztus 12. vasárnap, 14:17
Kivitték az utcára az irodákban kitalált szimbólumot.

Aki követi az utóbbi napokban az országszerte zajló tüntetéseket, észreveheti, hogy kezdett elterjedni egy új szimbólum: egy kartonból kivágott 100-as szám, aminek a két nullája bilincset formáz.

Nem nehéz rájönni, hogy minek az átalakítása ez: azé a logóé, amit a modern Románia létrejöttének száz éves évfordulójára, a centenáriumra alkottak. Az a szimbólum, ami Erdély és Románia 1918-ban eldöntött egyesülésének fennkölt pillanatát és az azóta eltelt egy évszázad nagyszerűségét a teljes 2018-as évben jelképezné a román társadalom számára, csak fél évig bírta ki. Mivel most azt látjuk, hogy az utca (vagyis az élet) elvette a szimbólumot a tessék-lássék műünnepléstől és átalakította egy másik jelképpé.

Az utca (vagyis az élet) nem szarozik, látjuk: Muie PSD!, vagyis: kapd be, PSD. Ugyanígy, a bilincses 100-as számon írja: száz év penalisztánban, vagyis a bűnözők országában. Ez pedig elég frappáns és őszinte sűrítése a legnehezebb tehernek, amivel ennek az országnak szembesülnie kellene: ne lopj! Se pénzt, se javakat, se tisztséget, se életeket, se múltat, se jövőt!

Tehát először is: kapd be! Utána pedig az következik, hogy… Na, ez már nehezebb. A bilincses 100-asra írt mondat végén ugyanis kérdőjel van: száz év a bűnözők országában? Mi lesz erre a válasz? Ha az igen, akkor szevasz tavasz, függöny. Ha viszont a válasz a nem, akkor a Kapd be! egészséges és szükséges első lépése után jönnie kell valaminek. De valami olyasminek, amire száz év múlva is emlékezni lehetne. És valahogy első próbálkozásra kellene. Mivel a Muie PSD után elég nehéz lesz keményebb jelszót kitalálni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27754
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.