bekapja?
Szerző: Fall Sándor
2018. augusztus 12. vasárnap, 14:17
Kivitték az utcára az irodákban kitalált szimbólumot.

Aki követi az utóbbi napokban az országszerte zajló tüntetéseket, észreveheti, hogy kezdett elterjedni egy új szimbólum: egy kartonból kivágott 100-as szám, aminek a két nullája bilincset formáz.

Nem nehéz rájönni, hogy minek az átalakítása ez: azé a logóé, amit a modern Románia létrejöttének száz éves évfordulójára, a centenáriumra alkottak. Az a szimbólum, ami Erdély és Románia 1918-ban eldöntött egyesülésének fennkölt pillanatát és az azóta eltelt egy évszázad nagyszerűségét a teljes 2018-as évben jelképezné a román társadalom számára, csak fél évig bírta ki. Mivel most azt látjuk, hogy az utca (vagyis az élet) elvette a szimbólumot a tessék-lássék műünnepléstől és átalakította egy másik jelképpé.

Az utca (vagyis az élet) nem szarozik, látjuk: Muie PSD!, vagyis: kapd be, PSD. Ugyanígy, a bilincses 100-as számon írja: száz év penalisztánban, vagyis a bűnözők országában. Ez pedig elég frappáns és őszinte sűrítése a legnehezebb tehernek, amivel ennek az országnak szembesülnie kellene: ne lopj! Se pénzt, se javakat, se tisztséget, se életeket, se múltat, se jövőt!

Tehát először is: kapd be! Utána pedig az következik, hogy… Na, ez már nehezebb. A bilincses 100-asra írt mondat végén ugyanis kérdőjel van: száz év a bűnözők országában? Mi lesz erre a válasz? Ha az igen, akkor szevasz tavasz, függöny. Ha viszont a válasz a nem, akkor a Kapd be! egészséges és szükséges első lépése után jönnie kell valaminek. De valami olyasminek, amire száz év múlva is emlékezni lehetne. És valahogy első próbálkozásra kellene. Mivel a Muie PSD után elég nehéz lesz keményebb jelszót kitalálni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27754
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?