szabot
2018. augusztus 10. péntek, 16:55
Százezernél is többen tüntetnek a bukaresti Győzelem téren. Könnygázt és rövid ideig vízágyút is bevetettek a csendőrök az indulatok megfékezésére.
  • A bukaresti tüntetésen mindeddig (9:40-ig) 172-en szorultak orvosi ellátásra.
  • Megérkeztek a futballszurkolók, a csendőrök kérik, a békés tüntetők tartsanak távolságot az erőszakos személyektől.
  • A hatóságok könnygázt és rövid ideg vízágyút is bevetettek.
  • Egyes tüntetők petárdáztak a jelenleg mintegy 100 ezresre becsült tömegben.
  • Lezárták a Győzelem téri metrót. 
  • A feszült helyzet ellenére a tüntetők nem hátrálnak, sőt, folyamatosan nő a tömeg.
  • A tömeg két részre szakadt: a tér egyik felében a békés tüntetők, másik felében az erőszakos, kövekkel és más tárgyakkal dobálózó futballhuligánok demonstrálnak.

Újabb erőszakos incidens történt a tüntetni és nyaralni hazajött, romániai kivándoroltak tüntetésén Bukarestben. Délután hat után, a munkaidő lejártával többezer ember jelent meg a Victoriei téren, háromnegyed hét előtt nem sokkal pedig egyesek ismét a tüntetést körülvevő kerítést kezdték rángatni, illetve azonosítatlan tárgyakat hajítottak a Victoria-palota felől álló csendőrök felé. A csendőrök könnygázzal válaszoltak.

Egy csendőrt a mentősök kísértek a mentőautókhoz, egy idősebb személyt pedig a tömegből hordágyon hoztak ki, ő valószínűleg a melegtől lett rosszul.

A csendőrök kiemeltek egy személyt a tömegből, és amikor el akarták távolítani már a kordonon túl, egy mozgáskorlátozott nő, aki kerekesszékében szintén a kordonon kívül tartózkodott, a Digi24 élő közvetítésének képei alapján rávetette magát a férfira, hogy ne tudják elvinni a csendőrök.

A csendőrök Facebook-posztban is arra szólítanak fel mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszaktól, távolodjon el azonnal az erőszakosan megnyilvánuló egyénektől, mert akár egy pár fős agresszív csoport is megváltoztathatja egy eredetileg békésnek meghirdetett tüntetés jellegét. Ugyanezen okból azt tanácsolják azoknak, akik ezután indulnak ki a térre, hogy ha tehetik, ne hozzák magukkal a gyermekeiket.

Kora délutántól gyülekeznek az emberek a bukaresti Victoriei téren, a kormány székhelye előtt a péntek délutánra meghirdetett, kivándoroltak tüntetésére.  

Délután négykor, amikor a tüntetők száma ezer körül lehetett, pár tucatnyian ledöntötték a csendőrségi kordonokat, amelyekkel a tér közepén elkülönítették a tüntetőket a környező autós forgalomtól, bementek az autók közé, majd a kormány épületét körülvevő kerítéshez rohantak. Megrángatták az ott is felállított kordonokat, mely mögé villámgyorsan felfejlődtek a csendőrök új, rohamfelszerelésben érkező egységei.

Egyre több ember rohant oda, valaki hozzávágott egy tárgyat a csendőrsorfalhoz, a csendőrök pedig könnygázt szórtak a tömeg közé. Ennek hatására az indulatok lelohadtak, majd a tűzoltóság rohammentőseinek csapatai tűntek fel a tömegben.

Egy vagy két, arcát eltakaró személyt hordágyon vittek el, néhányat saját lábán kísértek, ők láthatóan a könnygáztól szenvedtek. A Digi24 szerint öt embert kellett ellátni a könnygáz ártalmai miatt. Később 24 olyan tüntetőről és három csendőrről számoltak be, aki orvosi ellátásra szorult. Egy csendőrnek eltört az alkarja.

A csendőrség új egységeket és kordonelemeket hozott a térre. Lassan, de sikerült visszaszorítaniuk a tömeget a tér közepére, ahol egyesek újra le akarták bontani a kerítést, amire a csendőrök ismét könnygázzal válaszoltak. A téren a csendőrséget szidalmazó és erőszakmentességre felszólító szlogenek hangzanak.

Bár a tömeg mérete nem indokolná, a teret az incidensek után teljesen lezárták az autós forgalom elől. Az egyre növekvő létszámú tüntetők rengeteg román zászlót lengetnek, de feltűnik egy-egy brit, spanyol, kanadai, skót, francia, olasz és európai uniós zászló is.

A demonstrálók egyperces néma csenddel emlékeztek az 1989-es forradalomban elhunytakra, majd közülük többen is felsorolták az okokat, amelyek miatt külföldre mentek dolgozni. Beszédükben mindannyian a politikai rendszert okolták az alternatíva hiánya miatt.

Korábban a csendőrök egy személyt azért távolítottak el a tömegből, mert zavarta a közrendet, egy másikat pedig azért, mert egy vagy több festékszóró palack volt nála. Előbb megígérte, hogy távozik, és el is hagyta a tüntetés helyszínét, majd újból megjelent, és mivel a csendőrök szerint tilos ilyen tárgyakkal tüntetni, őt is lefogták és a legközelebbi rendőrörsre kísérték, ahol valószínűleg megbírságolják.

Az óriásinak szánt, egymilliósként beharangozott PSD-ellenes tüntetésre több tucatnyian érkeztek napokkal korábban külföldről repülővel, vonattal, autókkal, egyesek végigtüntették az országot. Ma reggel sokan érkeztek Bukarestbe kifejezetten a tüntetésre, de a képek tanúsága szerint délután ötig nem jelentek meg egy-kétezernél többen a Victoriei téren.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27744
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.