szabot
2018. augusztus 10. péntek, 16:55
Százezernél is többen tüntetnek a bukaresti Győzelem téren. Könnygázt és rövid ideig vízágyút is bevetettek a csendőrök az indulatok megfékezésére.
  • A bukaresti tüntetésen mindeddig (9:40-ig) 172-en szorultak orvosi ellátásra.
  • Megérkeztek a futballszurkolók, a csendőrök kérik, a békés tüntetők tartsanak távolságot az erőszakos személyektől.
  • A hatóságok könnygázt és rövid ideg vízágyút is bevetettek.
  • Egyes tüntetők petárdáztak a jelenleg mintegy 100 ezresre becsült tömegben.
  • Lezárták a Győzelem téri metrót. 
  • A feszült helyzet ellenére a tüntetők nem hátrálnak, sőt, folyamatosan nő a tömeg.
  • A tömeg két részre szakadt: a tér egyik felében a békés tüntetők, másik felében az erőszakos, kövekkel és más tárgyakkal dobálózó futballhuligánok demonstrálnak.

Újabb erőszakos incidens történt a tüntetni és nyaralni hazajött, romániai kivándoroltak tüntetésén Bukarestben. Délután hat után, a munkaidő lejártával többezer ember jelent meg a Victoriei téren, háromnegyed hét előtt nem sokkal pedig egyesek ismét a tüntetést körülvevő kerítést kezdték rángatni, illetve azonosítatlan tárgyakat hajítottak a Victoria-palota felől álló csendőrök felé. A csendőrök könnygázzal válaszoltak.

Egy csendőrt a mentősök kísértek a mentőautókhoz, egy idősebb személyt pedig a tömegből hordágyon hoztak ki, ő valószínűleg a melegtől lett rosszul.

A csendőrök kiemeltek egy személyt a tömegből, és amikor el akarták távolítani már a kordonon túl, egy mozgáskorlátozott nő, aki kerekesszékében szintén a kordonon kívül tartózkodott, a Digi24 élő közvetítésének képei alapján rávetette magát a férfira, hogy ne tudják elvinni a csendőrök.

A csendőrök Facebook-posztban is arra szólítanak fel mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszaktól, távolodjon el azonnal az erőszakosan megnyilvánuló egyénektől, mert akár egy pár fős agresszív csoport is megváltoztathatja egy eredetileg békésnek meghirdetett tüntetés jellegét. Ugyanezen okból azt tanácsolják azoknak, akik ezután indulnak ki a térre, hogy ha tehetik, ne hozzák magukkal a gyermekeiket.

Kora délutántól gyülekeznek az emberek a bukaresti Victoriei téren, a kormány székhelye előtt a péntek délutánra meghirdetett, kivándoroltak tüntetésére.  

Délután négykor, amikor a tüntetők száma ezer körül lehetett, pár tucatnyian ledöntötték a csendőrségi kordonokat, amelyekkel a tér közepén elkülönítették a tüntetőket a környező autós forgalomtól, bementek az autók közé, majd a kormány épületét körülvevő kerítéshez rohantak. Megrángatták az ott is felállított kordonokat, mely mögé villámgyorsan felfejlődtek a csendőrök új, rohamfelszerelésben érkező egységei.

Egyre több ember rohant oda, valaki hozzávágott egy tárgyat a csendőrsorfalhoz, a csendőrök pedig könnygázt szórtak a tömeg közé. Ennek hatására az indulatok lelohadtak, majd a tűzoltóság rohammentőseinek csapatai tűntek fel a tömegben.

Egy vagy két, arcát eltakaró személyt hordágyon vittek el, néhányat saját lábán kísértek, ők láthatóan a könnygáztól szenvedtek. A Digi24 szerint öt embert kellett ellátni a könnygáz ártalmai miatt. Később 24 olyan tüntetőről és három csendőrről számoltak be, aki orvosi ellátásra szorult. Egy csendőrnek eltört az alkarja.

A csendőrség új egységeket és kordonelemeket hozott a térre. Lassan, de sikerült visszaszorítaniuk a tömeget a tér közepére, ahol egyesek újra le akarták bontani a kerítést, amire a csendőrök ismét könnygázzal válaszoltak. A téren a csendőrséget szidalmazó és erőszakmentességre felszólító szlogenek hangzanak.

Bár a tömeg mérete nem indokolná, a teret az incidensek után teljesen lezárták az autós forgalom elől. Az egyre növekvő létszámú tüntetők rengeteg román zászlót lengetnek, de feltűnik egy-egy brit, spanyol, kanadai, skót, francia, olasz és európai uniós zászló is.

A demonstrálók egyperces néma csenddel emlékeztek az 1989-es forradalomban elhunytakra, majd közülük többen is felsorolták az okokat, amelyek miatt külföldre mentek dolgozni. Beszédükben mindannyian a politikai rendszert okolták az alternatíva hiánya miatt.

Korábban a csendőrök egy személyt azért távolítottak el a tömegből, mert zavarta a közrendet, egy másikat pedig azért, mert egy vagy több festékszóró palack volt nála. Előbb megígérte, hogy távozik, és el is hagyta a tüntetés helyszínét, majd újból megjelent, és mivel a csendőrök szerint tilos ilyen tárgyakkal tüntetni, őt is lefogták és a legközelebbi rendőrörsre kísérték, ahol valószínűleg megbírságolják.

Az óriásinak szánt, egymilliósként beharangozott PSD-ellenes tüntetésre több tucatnyian érkeztek napokkal korábban külföldről repülővel, vonattal, autókkal, egyesek végigtüntették az országot. Ma reggel sokan érkeztek Bukarestbe kifejezetten a tüntetésre, de a képek tanúsága szerint délután ötig nem jelentek meg egy-kétezernél többen a Victoriei téren.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27744
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.