Welcome home!
papmeli
2018. augusztus 9. csütörtök, 15:29
Ekkora buli ejsze csak az uniós csatlakozáskor volt a borsi határátkelőnél: üdvrivalgással fogadták a tüntetni hazatérő románokat.

Nagyváradiak tucatjai vonultak ki szerdán este a borsi határátkelőhöz, hogy üdvözöljék a tüntetni hazatérő külföldi románokat. Ekkor futott be ugyanis a pénteki PSD-ellenes tüntetésre érkező emigráltak első csoportja, szervezetten, konvojban érkeztek a magyar-román határhoz.

Ahol Mălin Bot újságíró várta őket mintegy 60, kimondottan a köszöntésükre kivonult nagyváradi lakos társaságában. A helyeik #rezist és #FărăPenali feliratú pólókban, zászlókkal, dobokkal felszerelkezve, PSD-ellenes rigmusokat skandálva üdvözölték a határellenőrzésen átesett hazatérőket, akik zömében Nagy-Britannniából érkeztek.

Több külföldi gépkocsi lehúzott az út szélére és utasaik kiszálltak ölelkezni a fogadóbizottság tagjaival, majd együtt skandáltak a kormány távozását kérve. „Olyan országot akarunk, mint kint” (Vrem o țară ca afară!) – ismételték a jól ismert rigmust. Többen is úgy nyilatkoztak, hazatérnének,  ha az országban jobban mennének a dolgok.

A mintegy 50 fős csoport egy része Nagyváradon töltötte az éjszakát, majd reggel Kolozsvár felé vették az irányt. Egy részük Bánffyhunyadon is megállt, majd a kincses városban, a Széchenyi téren volt a gyülekező, ahol szintén skandáltak. Itt Spanyolországból, Olaszországból és Belgiumból érkezett társaik is csatlakoztak hozzájuk.

Újabb megállókat terveznek Marosvásárghelyen és Brassóban is, és a fél országot végigtüntetve jutnak el Bukarestbe a diaszpóra holnapi PSD-ellenes tiltakozására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27725
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.