Welcome home!
papmeli
2018. augusztus 9. csütörtök, 15:29
Ekkora buli ejsze csak az uniós csatlakozáskor volt a borsi határátkelőnél: üdvrivalgással fogadták a tüntetni hazatérő románokat.

Nagyváradiak tucatjai vonultak ki szerdán este a borsi határátkelőhöz, hogy üdvözöljék a tüntetni hazatérő külföldi románokat. Ekkor futott be ugyanis a pénteki PSD-ellenes tüntetésre érkező emigráltak első csoportja, szervezetten, konvojban érkeztek a magyar-román határhoz.

Ahol Mălin Bot újságíró várta őket mintegy 60, kimondottan a köszöntésükre kivonult nagyváradi lakos társaságában. A helyeik #rezist és #FărăPenali feliratú pólókban, zászlókkal, dobokkal felszerelkezve, PSD-ellenes rigmusokat skandálva üdvözölték a határellenőrzésen átesett hazatérőket, akik zömében Nagy-Britannniából érkeztek.

Több külföldi gépkocsi lehúzott az út szélére és utasaik kiszálltak ölelkezni a fogadóbizottság tagjaival, majd együtt skandáltak a kormány távozását kérve. „Olyan országot akarunk, mint kint” (Vrem o țară ca afară!) – ismételték a jól ismert rigmust. Többen is úgy nyilatkoztak, hazatérnének,  ha az országban jobban mennének a dolgok.

A mintegy 50 fős csoport egy része Nagyváradon töltötte az éjszakát, majd reggel Kolozsvár felé vették az irányt. Egy részük Bánffyhunyadon is megállt, majd a kincses városban, a Széchenyi téren volt a gyülekező, ahol szintén skandáltak. Itt Spanyolországból, Olaszországból és Belgiumból érkezett társaik is csatlakoztak hozzájuk.

Újabb megállókat terveznek Marosvásárghelyen és Brassóban is, és a fél országot végigtüntetve jutnak el Bukarestbe a diaszpóra holnapi PSD-ellenes tiltakozására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27725
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.