Újabb csapás: a kolozsvári Marianumot sem kapja vissza a katolikus egyház

Alapfokon legalábbis elutasította a bíróság az erre vonatkozó kérést. De fellebbeznek.
Hirdetés

Elutasította alapfokon a gyulafehérvári ítélőtábla az egykori kolozsvári Marianum épületének visszaszolgáltatását a római katolikus egyház számára. Az egyház fellebbezni fog az ítélet ellen, adta hírül a Krónika.

A lap Veres Stelian, a kolozsvári Szent Mihály-templom plébániai kormányzójának szerdai közleményére hivatkozik, mely szerint a határozatban nem vették figyelembe, hogy

a Marianum bizonyítottan a római katolikus egyház által alapított, épített, finanszírozott, működtetett és vezetett intézmény volt.

Az ingatlan az egyház saját szervezetéhez tartozott, tulajdonosa a kolozsvári római katolikus egyházközség volt.

„Az ilyen intézkedés egyszerre ellentétes a jogállam és a vallásszabadság elveivel és sérti meg a kisebbségi jogokat” – értékelte a döntést a plébániai kormányzó. Elmondta,

fellebbeznek a határozat ellen a bukaresti legfelsőbb bíróságnál.

A Marianum, a római katolikus egyház által alapított kolozsvári leánynevelő intézet épülete 1910-11-ben készült el. Az idők folyamán összerdélyi jelentőségű oktatási intézményként tartották számon. Az államosítást követően először a magyar tannyelvű Bolyai Egyetem, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem használta, jelenleg a Bölcsészkar működik benne.

Hirdetés

Az egyház azt követően vitte bíróság elé az épület visszaszolgáltatási kérését, hogy a restitúciós bizottság tavaly augusztusban megtagadta azt. A Marianum történetéről itt írtunk.

A mostani döntés újabb csapás a katolkus egyház számára, miután nemrég a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatását tagadta meg a romániai igazságszolgáltatás.

Hirdetés