Hamarosan új autópálya-szakaszt adhatnak át Erdélyben – ha előtte sikerül kijavítani

A Torda és Szászsebes közötti sztráda egy 30 kilométeres szakaszáról van szó.
Hirdetés

Ha minden igaz, szinte már csodaszámba menő eseménynek lehetünk szemtanúi valamikor július végén vagy augusztus elején: előfordulhat, hogy átadnak a forgalomnak harminc kilométernyi autópályát Erdélyben.

Az A10-es jelzésű Torda-Szászsebes sztrádáról van szó, amelynek összesen 30 kilométer hosszúságú hármas és négyes szakasza kerülhet használatba. Ez a Torda és Nagyenyed közötti szakasz 30 kilométert jelent az összesen 70 kilométeresre tervezett autópályából, amely az észak- és a dél-erdélyi autópályát köti majd össze.

Na, de ehhez előbb el kell végezni a szükséges javítási és felújítási munkálatokat a még át sem adott szakaszokon.

Az történt ugyanis, hogy a Tirrena Scavi nevű olasz kivitelező cég olyan kiváló minőségű munkát végzett, hogy az autópálya-társaság közölte: hiába jelezte a kivitelező, hogy januárban elkészült a munkálatokkal, az aszfaltréteg minősége nem megfelelő. A kivitelező ezt tagadta, ezt követően pedig féléves huzavona kezdődött, ami alatt jóformán a létező összes ellenőrző hatóság kivonult, és igazolta: az aszfalt minősége nem megfelelő.

A cég ennek nyomán végül hozzáfogott, hogy az érintett néhány kilométeres szakaszon új aszfaltréteget fektessen le, az autópálya-társaság szóvivője pedig a HotNews hírügynökségnek azt mondta: amint elkészülnek, július végén vagy augusztus elején ők akár át is vehetik az érintett szakaszt.

A négyes szakaszon is javításokat kell még végezni, de ha minden igaz, ez is elkészülhet néhány héten belül.

A Torda-Szászsebes autópályát négy éve kezdték építeni, de 2015-ben már le is kellett állítani a munkálatokat, mivel kiderült, hogy a 70 kilométeres szakaszból 66 nem rendelkezik építési engedéllyel. Ezekre újabb egy évet kellett várni.

Hirdetés

Ám most, ha igaz, hamarosan már száguldozhatunk is az első átadott szakaszokon.

Hacsak ki nem derül, hogy valami még mindig nem stimmel.

Addig a Pro Infrastruktúra Egyesület videóján lehet megcsodálni a még át sem adott szakasz javítási munkálatait:

 

Hirdetés