Bagóért
Jean St'Ay
2018. július 15. vasárnap, 14:31
Kukába, feledésbe vagy éppen háttérbe merült politikusok „relikviái” kaphatók egy adok-veszek oldalon. (Nem csak) gyűjtőknek.

Van, aki bélyeget gyűjt. Más emberfia zsebkendőket, régi fegyvereket, festményt, autót. De olyan is akad, aki női hajat gyűjt. Ebbe a szokatlanabb kategóriába tartoznak azok az emberek, akik többé-kevésbé letűnt korok politikusainak tárgyait halmozzák fel lakásukban. És ha egyszer van kereslet, a kínálat is idomul hozzá. Az egyik hazai adok-veszek oldalon jó pár politikusi „kegytárgyat” vásárolhat a kedves érdeklődő.


Azért ez nem semmi, na! Vajon ő volt a parfüm arca is?

Itt van mindjárt egy igazi különlegesség: Traian Băsescu ex-államelnök parfümje. A tárgyhoz tartozó leírás igazán szemléletes. Hogyaszongya, az üveg egy női alakot formáz, valószínűleg Elena Udreát, a volt elnök üdvöskéjét, ex-környezetvédelmi minisztert. Az üveg egy remekmívű, bársonnyal bélelt fekete dobozban található, amelyben ott az arany betűkkel rótt felirat: „Traian Băsescu – Eau de parfum”.

Az eladó szerint a parfümöt valószínűleg 2006-ban rendelte meg Florian Anghelescu üzletember, mégpedig az Băsescu úr születésnapjára. Sajnos Anghelescu úr nem érte meg a születésnapot, 2006 márciusában holtan találták villája alagsorában.

Amúgy az eladó teljesen tisztességesnek tűnik. Megjegyzi, hogy az üveg üres, azaz elfogyott belőle a parfüm. És azt is megjegyzi, hogy az áruba bocsátott tárgy gyűjteményi darab, és nem képvisel semmiféle politikai állásfoglalást. Ja, a remek darab potom 800 lejbe kerül.


A nagy agyarak 23, a kicsi 14 centi hosszúak!

Nézzük tovább. Adrian Năstase ex-miniszterelnök egészen biztos jobban célzott, amikor nem saját magát vette célba. Bizonyíték erre az a vaddisznótrófea, amelyet a talapzaton felirat szerint az ifjú Adrian 1979-ben szerzett egy szervezett vadászaton, még a szépemlékű Ceauşescu-érában. Az agyarak valóban szép példányok. És jár hozzá két korabeli bolgár vadászverseny-érem is, ajándékba. Az ár: 680 lej.


Mi lesz veled, Vadim? Na ja, azóta kiderült.

Tovább: az oldal egy másik izgalmas darabja egy ezüstből készült érem, amelyet a Nagy-Románia Párt készíttetett, létezésének 10. évfordulója alkalmából, természetesen, a hősi Vadim Tudor-korszakban. Az érem egyik oldalán az áll, hogy: „Nagy-Románia Párt, 1991–2001, 10 év, Dicsőség Krisztusnak!” A másik oldalon meg ez: „Le a maffiával, fel a hazával! Isten éltessen Nagy-Romániában! Quo Vadim?” Nem lehet röhögés nélkül kibírni, persze, de közben tudjuk, ez tényleg létezett. És ha kell nekünk ez a relikvia, simán beszerezhetjük, 900 pengőő lejért.


Szavazzon a Nemzeti Parasztpártra! Szavazzon az ország jövőjére! Ezzel a szlogennel ma már nem lehetne nagyot kaszálni, de 1990-ben...

Ha az ember egy kicsit utánanéz, talál az oldalon mindent, mi gyűjtőszem-szájnak ingere: Ion Iliescu ex-elnök zsebnaptárát (50 lej), egy, szintén Ion Iliescu államelnök által aláírt szabadalmi okiratot (100 lej), Ion Iliescu által dedikált könyvet, vintage (!) Petre Roman-portrét (25 lej), a Román Nemzeti Parasztpárt 1990 utáni első választási plakátját 1990-ből (65 lej), és a sor folytatható. Jó bömgészést, jó vásárlást kívánunk!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27384

Beérkezett trackbackek

Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.