Nyelvi kérdés
béel
2018. július 12. csütörtök, 09:34
Az USR és a PMP elegendő támogató aláírást gyűjtött össze.

Amint az várható volt, nem léphet simán hatályba a magyar anyanyelvhasználat szempontjából kedvező elemeket is tartalmazó új közigazgatási törvénykönyv: két ellenzéki kispárt alkotmánybíróságon támadta meg a képviselőház által hétfőn döntő kamaraként elfogadott kódexet.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) sikeresen lobbizott, ezért sikerült elegendő támogató aláírást összetarhálniuk az alkotmányossági kifogás benyújtásához

„A Szociáldemokrata Párt (PSD)-Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) többség szeretné átpolitizálni a teljes romániai közigazgatást” – állítják közleményükben.

A közleményben rámutatnak: 28 USR-s, 13 PMP-s, hat független és három liberális párti képviselő írta alá az alkotmányossági kifogást.

Az USR szerint a helyi választottak számára előírt különnyugdíjak megszegik az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét garantáló jogszabályt, és csupán azért vezették be, hogy a következő választások idejére maguk mellett tartsák a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökét.

Az aláírók szerint a közigazgatási törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a legfontosabb tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki új vezetőket, ez pedig ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Románia az uniós csatlakozása előtt felvállalt, hogy a közigazgatási tisztségekbe szakembereket neveznek ki.

„Románia azt garantálta Brüsszelben, hogy a polgármesterek és helyi tanácsok munkáját ellenőrző képviselők politikailag semleges szakemberek lesznek, de most lemondanak erről a kötelezettségekről a helyi bárók kedvéért” – nyilatkozta Florina Presadă, az USR szenátora.

Nem csupán ennyi bajuk van persze a törvénykönyvvel: egy magyargyűlöletéről hírhedt PMP-s szenátor persze az anyanyelvhasználatba is belekötött.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27341
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.