Nyelvi kérdés
béel
2018. július 12. csütörtök, 09:34
Az USR és a PMP elegendő támogató aláírást gyűjtött össze.

Amint az várható volt, nem léphet simán hatályba a magyar anyanyelvhasználat szempontjából kedvező elemeket is tartalmazó új közigazgatási törvénykönyv: két ellenzéki kispárt alkotmánybíróságon támadta meg a képviselőház által hétfőn döntő kamaraként elfogadott kódexet.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) sikeresen lobbizott, ezért sikerült elegendő támogató aláírást összetarhálniuk az alkotmányossági kifogás benyújtásához

„A Szociáldemokrata Párt (PSD)-Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) többség szeretné átpolitizálni a teljes romániai közigazgatást” – állítják közleményükben.

A közleményben rámutatnak: 28 USR-s, 13 PMP-s, hat független és három liberális párti képviselő írta alá az alkotmányossági kifogást.

Az USR szerint a helyi választottak számára előírt különnyugdíjak megszegik az állampolgárok törvény előtti egyenlőségét garantáló jogszabályt, és csupán azért vezették be, hogy a következő választások idejére maguk mellett tartsák a polgármestereket és a megyei tanácsok elnökét.

Az aláírók szerint a közigazgatási törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a legfontosabb tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki új vezetőket, ez pedig ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Románia az uniós csatlakozása előtt felvállalt, hogy a közigazgatási tisztségekbe szakembereket neveznek ki.

„Románia azt garantálta Brüsszelben, hogy a polgármesterek és helyi tanácsok munkáját ellenőrző képviselők politikailag semleges szakemberek lesznek, de most lemondanak erről a kötelezettségekről a helyi bárók kedvéért” – nyilatkozta Florina Presadă, az USR szenátora.

Nem csupán ennyi bajuk van persze a törvénykönyvvel: egy magyargyűlöletéről hírhedt PMP-s szenátor persze az anyanyelvhasználatba is belekötött.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27341
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.