Anca Jurma | A kép forrása Anca Jurma Facebook-profilja
Ki vezeti a DNA-t?
szabot
2018. július 9. hétfő, 20:33
A főügyész Kövesi volt tanácsosát nevezte ki a Korrupcióellenes Ügyészség élére.
Anca Jurma ügyészre, Laura Codruţa Kövesi volt tanácsosára testálta egyelőre a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetését Augustin Lazăr főügyész. Anca Jurma a DNA nemzetközi együttműködéseit irányította két mandátum alatt, majd a DNA főügyészének, Kövesinek a tanácsosává nevezték ki.
 
Augustin Lazăr a mai kinevezéssel együtt annak is hangot adott a közleményében, hogy bízik a testület korrupciellenes tevékenységének töretlenségében.
 
Anca Jurma annak a Nicolae Cochinescunak a lánya, aki főügyész volt 1996-97-ben, 2001-től 2010-ig pedig alkotmánybíró volt. Jurma a bukaresti törvényszék, majd fellebbviteli bíróság ügyészségén dolgozott, 2000-től a főügyészségent, 2002-től pedig a DNA kötelékében.
 
A Bukaresti Egyetem jogi karán végzett 1990-ben, későbbi tanulmányait Olaszországban végezte. Tagja a GRECO (Korrupcióellenes Országok Csoportja) román delegációjának, és az Európai Korrupcióellenes Hálózat alelnöke, beszél angolul, franciául és olaszul.
 
Ma reggel Klaus Iohannis államfő szóvivője jelentette be, hogy az államfő aláírta a Laura Codruţa Kövesi menesztéséről szóló elnöki rendeletet. A rendelet megjelenésével a Hivatalos Közlönyben meg is ürült a DNA főügyészi tisztsége, az igazságügyi minisztérium pedig bejelentette, mától a hónap végéig várja a jelentkezéseket a tisztség betöltésére.
 
A bírók és ügyészek jogállását szabályozó, 303-as törvény jelenleg érvényben lévő változata szerint a főügyészség, a DNA és a DIICOT vezető ügyészeit, illetve helyetteseit az államelnök nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára és a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyásával. Egy vezető ügyészi mandátum három évre szól, és legfeljebb kétszer lehet elnyerni. 
 
Iohannis Kövesit második mandátuma lejárta előtt egy szűk évvel menesztette. Menesztését Tudorel Toader igazságügyi miniszter kérte öt hónappal ezelőtt, de Iohannis nem tartotta megalapozottnak a miniszter indokait, és nem váltotta le Kövesit. Ez ellen a miniszter alkotmányossági kifogást emelt, az alkotmánybíróság pedig nemcsak igazat adott Toadernek abban, hogy alkotmányos konfliktus van a kérdésben a miniszter és az államfő jogköre között, de ítéletéhez egy utasítást is csatol, amelynek értelmében az államfőnek menesztenie kell Kövesit a DNA éléről. Az ítélet és a tényleges menesztés között 30 nap telt el.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27306
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.