Anca Jurma | A kép forrása Anca Jurma Facebook-profilja
Ki vezeti a DNA-t?
szabot
2018. július 9. hétfő, 20:33
A főügyész Kövesi volt tanácsosát nevezte ki a Korrupcióellenes Ügyészség élére.
Anca Jurma ügyészre, Laura Codruţa Kövesi volt tanácsosára testálta egyelőre a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetését Augustin Lazăr főügyész. Anca Jurma a DNA nemzetközi együttműködéseit irányította két mandátum alatt, majd a DNA főügyészének, Kövesinek a tanácsosává nevezték ki.
 
Augustin Lazăr a mai kinevezéssel együtt annak is hangot adott a közleményében, hogy bízik a testület korrupciellenes tevékenységének töretlenségében.
 
Anca Jurma annak a Nicolae Cochinescunak a lánya, aki főügyész volt 1996-97-ben, 2001-től 2010-ig pedig alkotmánybíró volt. Jurma a bukaresti törvényszék, majd fellebbviteli bíróság ügyészségén dolgozott, 2000-től a főügyészségent, 2002-től pedig a DNA kötelékében.
 
A Bukaresti Egyetem jogi karán végzett 1990-ben, későbbi tanulmányait Olaszországban végezte. Tagja a GRECO (Korrupcióellenes Országok Csoportja) román delegációjának, és az Európai Korrupcióellenes Hálózat alelnöke, beszél angolul, franciául és olaszul.
 
Ma reggel Klaus Iohannis államfő szóvivője jelentette be, hogy az államfő aláírta a Laura Codruţa Kövesi menesztéséről szóló elnöki rendeletet. A rendelet megjelenésével a Hivatalos Közlönyben meg is ürült a DNA főügyészi tisztsége, az igazságügyi minisztérium pedig bejelentette, mától a hónap végéig várja a jelentkezéseket a tisztség betöltésére.
 
A bírók és ügyészek jogállását szabályozó, 303-as törvény jelenleg érvényben lévő változata szerint a főügyészség, a DNA és a DIICOT vezető ügyészeit, illetve helyetteseit az államelnök nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára és a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyásával. Egy vezető ügyészi mandátum három évre szól, és legfeljebb kétszer lehet elnyerni. 
 
Iohannis Kövesit második mandátuma lejárta előtt egy szűk évvel menesztette. Menesztését Tudorel Toader igazságügyi miniszter kérte öt hónappal ezelőtt, de Iohannis nem tartotta megalapozottnak a miniszter indokait, és nem váltotta le Kövesit. Ez ellen a miniszter alkotmányossági kifogást emelt, az alkotmánybíróság pedig nemcsak igazat adott Toadernek abban, hogy alkotmányos konfliktus van a kérdésben a miniszter és az államfő jogköre között, de ítéletéhez egy utasítást is csatol, amelynek értelmében az államfőnek menesztenie kell Kövesit a DNA éléről. Az ítélet és a tényleges menesztés között 30 nap telt el.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27306
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.