Mioritikus géniusz
Jean St'Ay
2018. június 14. csütörtök, 10:16
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.

Amint arról mi is többszörös hurrával beszámoltunk, friss, ropogós nackópárt alakult a mioritikus hazában. Amelynek nem kisebb személyiség az ideiglenes elnöke, mint a dákopátia egyik legismertebb vírusgazdája, Gheorghe Funar, volt kolozsvári polgármester, volt nackópártelnök, volt szenátor.

És ha már megalakult, a párt gyorsan be is mutatta politikai programját. Amelynek egyik tartópillére a román alkotmány tiszteletére kötelező törvényjavaslat. Három darab cikkelye van neki:

1. Románia Alkotmányának megsértése két éves börtönbüntetéssel sújtandó.

2. A Románia Alkotmányát megsértő személyt legtöbb 24 órán belül letartóztatják, és letartóztatásban, sürgősségi eljárással elítélik.

3. A börtönbüntetés időtartama nem csökkenthető. Az elítélt nem nyerhet kegyelmet.

Persze, az ideiglenes pártelnök úr is nagyon jól tudja, hogy amíg egy törvénytervezet átbukdácsol a parlament demo- és bürokratikus labirintusán, sok időbe telhet. Ezért igen elegánsan azt ajánlja a bukaresti döntéshozóknak, fogadják el a zseniális javaslatot egy sürgősségi rendelettel, még a csütörtöki napon. Ennek érdekében A Mi Romániánk Párt még szerdán elküldte a történelmi jelentőségű törvényjavaslatot a parlamentnek.

Funar mester ki is mondta: az ő javaslatuk igazán hasznos, ha ugyanis csütörtökön megszületik a sürgősségi kormányrendelet, Klaus Iohannis elnök máris mehet a dutyiba, már amennyiben nem meneszti tisztségéből Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vezetőjét.

És hogy miért tartja Funar úr olyan üdvösnek az új párt tevékenységét? Hogy-hogy miért? Kérem szépen, Gheorghe Funarnak (saját bevallása szerint) volt a leggazdagabb parlamenti tevékenysége, mióta létezik egyáltalán parlament, vagyis Alexandru Ioan Cuza óta! A jelen pillanatig összesen 328 törvényjavaslata és több, mint 5000 felszólalása volt a román parlamentben. 

Bizony! Íme, két Funar-féle törvényjavaslat, kapásból: minden román állampolgárnak osszanak ki egy-egy román nyelvű Bibliát, illetve minden romániai községben állítsák fel Mihai Eminescu szobrát.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26967
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?