Mioritikus géniusz
Jean St'Ay
2018. június 14. csütörtök, 10:16
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.

Amint arról mi is többszörös hurrával beszámoltunk, friss, ropogós nackópárt alakult a mioritikus hazában. Amelynek nem kisebb személyiség az ideiglenes elnöke, mint a dákopátia egyik legismertebb vírusgazdája, Gheorghe Funar, volt kolozsvári polgármester, volt nackópártelnök, volt szenátor.

És ha már megalakult, a párt gyorsan be is mutatta politikai programját. Amelynek egyik tartópillére a román alkotmány tiszteletére kötelező törvényjavaslat. Három darab cikkelye van neki:

1. Románia Alkotmányának megsértése két éves börtönbüntetéssel sújtandó.

2. A Románia Alkotmányát megsértő személyt legtöbb 24 órán belül letartóztatják, és letartóztatásban, sürgősségi eljárással elítélik.

3. A börtönbüntetés időtartama nem csökkenthető. Az elítélt nem nyerhet kegyelmet.

Persze, az ideiglenes pártelnök úr is nagyon jól tudja, hogy amíg egy törvénytervezet átbukdácsol a parlament demo- és bürokratikus labirintusán, sok időbe telhet. Ezért igen elegánsan azt ajánlja a bukaresti döntéshozóknak, fogadják el a zseniális javaslatot egy sürgősségi rendelettel, még a csütörtöki napon. Ennek érdekében A Mi Romániánk Párt még szerdán elküldte a történelmi jelentőségű törvényjavaslatot a parlamentnek.

Funar mester ki is mondta: az ő javaslatuk igazán hasznos, ha ugyanis csütörtökön megszületik a sürgősségi kormányrendelet, Klaus Iohannis elnök máris mehet a dutyiba, már amennyiben nem meneszti tisztségéből Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vezetőjét.

És hogy miért tartja Funar úr olyan üdvösnek az új párt tevékenységét? Hogy-hogy miért? Kérem szépen, Gheorghe Funarnak (saját bevallása szerint) volt a leggazdagabb parlamenti tevékenysége, mióta létezik egyáltalán parlament, vagyis Alexandru Ioan Cuza óta! A jelen pillanatig összesen 328 törvényjavaslata és több, mint 5000 felszólalása volt a román parlamentben. 

Bizony! Íme, két Funar-féle törvényjavaslat, kapásból: minden román állampolgárnak osszanak ki egy-egy román nyelvű Bibliát, illetve minden romániai községben állítsák fel Mihai Eminescu szobrát.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26967
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.