Speciális (el)bánásmód
Timi
2018. június 13. szerda, 18:46
Az iskola vezetősége egy nyilatkozat aláírására kötelezte a diákokat, hogy ne kerüljön több felvétel nyilvánosságra az iskola életéről.

A probléma szempontjából irreleváns intézkedést vezetett be a halláskárosultak kolozsvári iskolájának vezetősége, miután hétfőn nyilvánosságra került egy felvétel, melyen az egyik felvigyázó bántalmaz és halálosan megfenyeget egy diáklányt az intézmény bentlakásában. Ahelyett, hogy a diákok érdekeit szem előtt tartva a hasonló esetek megelőzésére fektetné a hangsúlyt, az iskola inkább a jó hírét félti, és egy olyan nyilatkozat aláírására kötelezi a diákjait, melynek értelmében

többé nem tehetnek közzé felvételeket az iskola életéről.

Az intézkedésre a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD) hívja fel a figyelmet. Közleményükben azt írják, hogy az intézkedés korlátozó jellegű és az aláírás megtagadása semmilyen jogi következménnyel nem járhat.  Szerintük a hét eleji bántalmazás után fizikai és lelki megfélemlítésnek minősül a nyilatkozat aláírására való kényszerítés. Sőt, a diákok szabad véleménynyilvánításának jogát sértő intézkedés zaklatásnak is minősülhet, a kilátásba helyezett büntetések tükrében.

A CEDCD arra is figyelmeztet: nem elég, hogy a zárt ajtók és falak között élő, elszigetelt diákok nem tudják verbálisan kifejezni magukat, az iskola alkalmazottai pedig nem ismerik a jelnyelvet, ilyen ellenséges körülmények között

még azt is megtiltják nekik, hogy más kifejezési és önvédelmi csatornákat használjanak.

A nagy felháborodást keltő ügyben a CEDCD az ügyészségen tett feljelentést, a Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított. A kolozsvári rendőrség bűnügyi eljárást, míg az iskola belső vizsgálatot kezdeményezett a felügyelőnő ellen. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26961
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.