Speciális (el)bánásmód
Timi
2018. június 13. szerda, 18:46
Az iskola vezetősége egy nyilatkozat aláírására kötelezte a diákokat, hogy ne kerüljön több felvétel nyilvánosságra az iskola életéről.

A probléma szempontjából irreleváns intézkedést vezetett be a halláskárosultak kolozsvári iskolájának vezetősége, miután hétfőn nyilvánosságra került egy felvétel, melyen az egyik felvigyázó bántalmaz és halálosan megfenyeget egy diáklányt az intézmény bentlakásában. Ahelyett, hogy a diákok érdekeit szem előtt tartva a hasonló esetek megelőzésére fektetné a hangsúlyt, az iskola inkább a jó hírét félti, és egy olyan nyilatkozat aláírására kötelezi a diákjait, melynek értelmében

többé nem tehetnek közzé felvételeket az iskola életéről.

Az intézkedésre a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD) hívja fel a figyelmet. Közleményükben azt írják, hogy az intézkedés korlátozó jellegű és az aláírás megtagadása semmilyen jogi következménnyel nem járhat.  Szerintük a hét eleji bántalmazás után fizikai és lelki megfélemlítésnek minősül a nyilatkozat aláírására való kényszerítés. Sőt, a diákok szabad véleménynyilvánításának jogát sértő intézkedés zaklatásnak is minősülhet, a kilátásba helyezett büntetések tükrében.

A CEDCD arra is figyelmeztet: nem elég, hogy a zárt ajtók és falak között élő, elszigetelt diákok nem tudják verbálisan kifejezni magukat, az iskola alkalmazottai pedig nem ismerik a jelnyelvet, ilyen ellenséges körülmények között

még azt is megtiltják nekik, hogy más kifejezési és önvédelmi csatornákat használjanak.

A nagy felháborodást keltő ügyben a CEDCD az ügyészségen tett feljelentést, a Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított. A kolozsvári rendőrség bűnügyi eljárást, míg az iskola belső vizsgálatot kezdeményezett a felügyelőnő ellen. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26961
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.