Speciális (el)bánásmód
Timi
2018. június 13. szerda, 18:46
Az iskola vezetősége egy nyilatkozat aláírására kötelezte a diákokat, hogy ne kerüljön több felvétel nyilvánosságra az iskola életéről.

A probléma szempontjából irreleváns intézkedést vezetett be a halláskárosultak kolozsvári iskolájának vezetősége, miután hétfőn nyilvánosságra került egy felvétel, melyen az egyik felvigyázó bántalmaz és halálosan megfenyeget egy diáklányt az intézmény bentlakásában. Ahelyett, hogy a diákok érdekeit szem előtt tartva a hasonló esetek megelőzésére fektetné a hangsúlyt, az iskola inkább a jó hírét félti, és egy olyan nyilatkozat aláírására kötelezi a diákjait, melynek értelmében

többé nem tehetnek közzé felvételeket az iskola életéről.

Az intézkedésre a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD) hívja fel a figyelmet. Közleményükben azt írják, hogy az intézkedés korlátozó jellegű és az aláírás megtagadása semmilyen jogi következménnyel nem járhat.  Szerintük a hét eleji bántalmazás után fizikai és lelki megfélemlítésnek minősül a nyilatkozat aláírására való kényszerítés. Sőt, a diákok szabad véleménynyilvánításának jogát sértő intézkedés zaklatásnak is minősülhet, a kilátásba helyezett büntetések tükrében.

A CEDCD arra is figyelmeztet: nem elég, hogy a zárt ajtók és falak között élő, elszigetelt diákok nem tudják verbálisan kifejezni magukat, az iskola alkalmazottai pedig nem ismerik a jelnyelvet, ilyen ellenséges körülmények között

még azt is megtiltják nekik, hogy más kifejezési és önvédelmi csatornákat használjanak.

A nagy felháborodást keltő ügyben a CEDCD az ügyészségen tett feljelentést, a Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított. A kolozsvári rendőrség bűnügyi eljárást, míg az iskola belső vizsgálatot kezdeményezett a felügyelőnő ellen. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26961
Costa Rica 90 percig jól védekezett, de a ráadáspercekben kettőt is kapott. Nigéria csak egy félidőt focizott eddig a világbajnokságon, de így is továbbjutásra áll.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?
Röviden: Románia egy kiváltságos személyeknek alkotott ország. Hosszabban: tessék csak olvasni. Nem túl szívderítő.
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A hétvégi Várkert Fesztiválon kérdeztünk körbe.