Dragnea már nem is annyira burkoltan fenyegeti felfüggesztéssel Iohannist

Már arra az esetre, ha semmibe veszi az alkotmánybíróság ítéletét, és nem meneszti a korrupcióellenes főügyészt.
Hirdetés

Nagyon elemében érzi magát Liviu Dragnea, a kormány fő erejét ad Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután az alkotmánybíróság úgy döntött: az államfőnek mindenképpen ki kell rúgnia a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Laura  Codruţa Kövesit, ha ezt az igazságügy-miniszter kéri. És mivel Tudorel Toader igazságügy-miniszter a Kövesi elkövetett alkotmánysértésekre hivatkozva kérte, Klaus Iohannis elnöknek nincs mérlegelési lehetősége: menesztenie kell a főügyészt.

Dragnea egy televíziós műsorban kijelentette: ha Iohannis nem váltja le a főügyészt, akár a tisztségéből való felfüggesztésére is sor kerülhet.

„Nem vagyok jós, nem tudom, mit tesz majd Iohannis. De ha elköveti azt a végzetes hibát, hogy nem ültet gyakorlatba egy alkotmánybírósági ítéletet, azon túlmenően, hogy az egész világ előtt nevetségessé tesz, nem nézzük tétlenül, ahogy súlyosan megsérti alkotmányos hatásköreit”

–  mondta Dragnea. Azt is hozzátette, hiába mutatnak rá a visszaélésekre, és hiába módosítják a büntető törvénykönyvet.-t, ha büntetlenül hagyják az alkotmánysértést. Megjegyezte, a DNA főügyésze alkotmányt sértett, és ha az államfő is megsérti az alaptörvényt, a PSD-nek lépnie kell, függetlenül attól, milyen következményekkel jár ez a párt támogatottságának szempontjából.

Hirdetés

Vagyis amennyiben az államfő úgy dönt, nem veszi figyelembe az alkotmánybíróság döntését, a kormányoldal kezdeményezheti az államfő elmozdítását. Ezt először a parlamentnek kell megszavaznia, és ha megszavazták, az államfő nem láthatja el teendőit, helyét automatikusan a második legfontosabb közjogi méltóság, a szenátus elnöke veszi át.

Ezt követően viszont népszavazást kell kiírni, amelyen a választópolgároknak kell ledönteniük, egyetértenek-e az államfő leváltásával vagy nem. Ha a válasz igen, akkor az elnök repül, ha viszont a többség ellenzi, akkor az államfő megerősödve kerül ki a politikai adok-kapokból, és diadalmasan visszatérhet az elnöki rezidenciára.

Hirdetés