Szép is lenne
Szerző: Sorin Roșca Stănescu
2018. június 5. kedd, 10:17
Miért is jár annyit Erdélybe, azaz Romániába Károly herceg? Nem, nem lazítani. A román királyi koronára vadászik. Legalábbis a szerző szerint.

Újra Romániában tartózkodik Károly herceg, a nagy-britanniai trónörökös. És jó lenne, ha különleges szemüvegen keresztül néznénk a találkozóit. Akárcsak a nyilatkozatait. Az igazi cél nem az, ami megmutatkozik előttünk. Kockázatos dolog a leginkább szembeötlő képet nézni. Mert azt hiszem,

valami készül a háttérben. Valami igazán meglepő.

Károly herceg ma, 2018. május 30-án Cotroceni-ben találkozik és négyszemközti folytat megbeszélést Klaus Iohannis elnökkel. Aztán onnan egyenesen egy Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott négyszemközti megbeszélésre megy. Ez a körutazás az Erzsébet-palotában ér véget, ahol a brit trónörökös Margit hercegnővel, a királyi család vezetőjével folytat párbeszédet (a találkozók menetrendszerűen le is zajlottak – a szerk.). Mi e találkozók jelentése? Egyszerű véletlen egybeesésekről van szó annak kapcsán, hogy Károly herceg újra hazánkba látogat, akitől megszoktuk a minden évben ismétlődő látogatásait, amikor leutazik a Szászfehéregyházán lévő pikareszk birtokára?

Tegyünk egymás mellé néhány biztos információt.

1) Károly herceg már sok éve rendszeresen Romániába jár.

Az egész világot bejárták megtisztelő, ha nem éppenséggel rendkívül hízelgő kijelentései az erdélyi régió lenyűgöző jellegéről, ahol kialakított magának egy rezidenciát. Ezzel kapcsolatosan igazi és hatékony népszerűsítést is végzett hazánk javára.

2) Károly herceg az egyik Romániáról szóló dokumentumfilmben egyáltalán nem véletlen módon és bármiféle irónia nélkül kijelenti, hogy III. (Karóbahúzó) Vlad (Vlad Ţepeş) leszármazottja. Más szóval,

az egyik romániai uralkodói család nemzetségéhez tartozik.

3) Bár hivatalos titulusa, melyet én magam is használtam, az, hogy „Nagy-Britannia koronájának örököse”, a tájékozottak és elsősorban a nagy-britanniaiak tudják, hogy nem Károly herceg lesz a következő uralkodó. A hosszú életű brit királynő elhunyta után másvalaki érkezik majd a Buckingham-palotába. És nagyjából mindenki arra számít, hogy Vilmos herceg lesz az. Károly fia. Következésképpen

a Romániába ma visszatért herceg szabad.

De ugyanígy szabad Vilmos testvére is. Harry herceg.

4) Mihály király halálával a Hohenzollern-dinasztia, sajnos, kihalt. Ezen kívül Románia köztársaság, Románia jelenlegi királyi családja pedig egymagában nem képes megváltoztatni a dolgokat. Még akkor sem, ha – ahogy azt mindenki láthatta –

egy alkotmányos monarchia több mint hasznos lenne ennek az országnak.

5) Románia stratégiai partnerségi kapcsolatban van Nagy-Britanniával, a bukaresti hatóságok pedig mindig is közel álltak a brit királyi családhoz. Tovább lehetne erősíteni ezt a stratégiai partnerséget, méghozzá nagyon hosszú időre és mindkét állam hasznára, ha egy geopolitikai bűvészkedés végén, melynek keretében megnyilvánulna egy erős belpolitikai akarat, Románia újra alkotmányos monarchiává változna és

a brit királyi család egyik képviselője ülne királyaink trónjára.

6) Ilyen körülmények között mi akadályoz meg bennünket, hogy feltegyük a kérdést, vajon nem ilyen irányú igyekezetnek vagyunk-e tanúi, melyek természetesen diplomáciai szinten, de egy gondosan kidolgozott terv szerint zajlanak.

Ezért aztán egyáltalán nem szabad kizárni a jövőre vonatkozó számításokból a fenti hipotézist és nem árt, ha egyre jobban odafigyelünk az ezután következő lépésekre.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26841
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.