Nem csak Rhédey-szobrot állítanak, a jövőnek is üzennek Váradon

A Szent László Napok szervezői ugyanis időkapszulát is elhelyeznek az új szoborban, amelyben bárki üzenhet az utókornak.
Hirdetés

A jövő nemzedékeknek is üzenhetnek a nagyváradiak annak apropóján, hogy a június 18–24. között zajló nagyváradi Szent László Napok keretében a fesztivál első napján felavatják gróf Rhédey Lajos (1761–1831) szobrát abban a parkban, melyet ő maga adományozott a városnak.

A fesztivált szervező és a szoborállítást kezdeményező Szent László Egyesület ugyanis úgy döntött: a szoborban egy időkapszulát is elhelyeznek.

Aki üzenni szeretne az utókornak, az három mondatos üzenetét a június 8-áig  hozzászólásként megoszthatja a szervezőkkel a Szent László Napok Facebook-oldalán, az időkapszuláról szóló cikk alatt, vagy munkanapokon 10 és 16 óra között beviheti A5-ös papírlapra írva a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület székhelyére (Nagyvárad, Kálvin János utca 1. szám).

Mint ismeretes, a szoborállítás gondolata először 2013-ban merült fel, és miután a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is támogatásra méltónak ítélte meg az elképzelést, a következő, 2014. évi Szent László Napokon gyűjtést szerveztek, a Magyar Polgári Egyesület pedig a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) pályázott támogatásért, mely másfél millió forinttal támogatta a tervet, s ebből a pénzből öntötték ki egy aradi öntőműhelyben Deák Árpád alkotását.

Hirdetés