Új otthont kap a magyar jogászképzés Kolozsváron

A Sapientia egyetem jogász szakkollégiumot hoz létre a református egyház egyik fellegvári épületében.
Hirdetés

Az Erdélyi Református Egyházkerület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara együttműködésben indít jogász szakkollégiumot Collegium Iuridicum elnevezéssel. A szakkollégium 2018 őszén kezdi meg működését, lakhatási lehetőséget, közösségi teret, előadótermet és kutatási lehetőségeket, szakkönyvtárat is biztosítva a programban részt vevő diákoknak – tájékoztat az egyetem közleménye.

A Sapientia Kolozsvári Kara 2010 szeptemberében indított kétnyelvű jogász képzést Kolozsváron, a Collegium Iuridicum elindításával a szak hallgatóinak képzését és fejlődését célozza meg az intézmény. A szakkollégium segít a vizsgafelkészülésben, államvizsgázásban, szakvizsga-felkészülésben; a diákok kutatási tevékenységének támogatására,

szakmai és tudományos céljaik elérésének segítésére jön létre.

A Collegium Iuridicum külön épületben nyer elhelyezést, ahol teljesen ingyenes kolozsvári lakhatási lehetőséget biztosít 20 olyan sapientiás joghallgatónak, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtanak. Erre a célra az Erdélyi Református Egyházkerület az Erzsébet utca 30. szám alatti ingatlanát az egyetem rendelkezésére bocsájtja, otthont adva így a Collegium Iuridicumnak, ilyenformán támogatva a jogászképzés szakmai programját.

A szakkollégium azonban nemcsak a bentlakó szakkollégistáknak nyújt szolgáltatásokat,

hiszen ez egy hallgatók és oktatók alkotta kutatási és oktatási intézmény, melynek nem bentlakó tagjai lehetnek a Sapientia olyan joghallgatói is, akik a kollégium programjaiban részt szeretnének venni, és a felvételi kritériumokat megfelelően teljesítik.

Hirdetés

A szakkollégium épülete nem csak egy szálláshely: a közel 600 négyzetméternyi területen jogtudományi kutatókönyvtár, előadóterem, oktatói vendégszoba és közösségi helyiségek is kialakításra kerülnek. Az intézmény számos szakmai programot – előadásokat, képzéseket, szakmai gyakorlatokat – szervez. Mindezek között a szakkollégium kiemelt célja a tehetséges joghallgatók felkészítése a jogász szakvizsgákra (a bírói, ügyészi, ügyvédi pályákra való belépésre).

 

Hirdetés