Habemus Klaus
Jean St'Ay
2018. március 11. vasárnap, 16:31
Igaz, nem is eget rengető újdonság. Klaus Iohannis az, hát persze!

Erről szavazott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos kongresszusa vasárnap. Iohannisnak nem volt kihívója, flottul el is vitte a szavazatok oroszlánrészét: 817-ből 793-at. Ezzel gyakorlatilag a PNL az első romániai párt, amelynek hivatalosan is megvan az államelnökjelöltje.

A kongresszus igen szorgalmas volt: azt is eldöntötték, ki lesz a PNL miniszterelnök-jelöltje. Na ja, ez sem meglepetés: a magyarfaló dumájáról (is) közismert, félig magyar pártelnök, Ludovic Orban. (A liberális politikus „magyarbarátságáról” itt, itt, itt, itt meg itt olvashat.) Neki ugyan volt kihívója, az örök jelentkező Viorel Cataramă személyében, de az elnök úr elvitte a szavazatok nagy részét (821-ből 685-öt).

Orban úr igen harciasan kijelentette: a PNL karcsú kormányt akar, 14-15 minisztériummal, továbbá ki fogja hajigálni „a PSD által vizsga nélkül felvett alkalmazottakat” a központi adminisztrációból.

Némi alapjuk van azért a liberálisoknak a nagy arcra. A 2016-os parlamenti választások időszakához képest a PSD népszerűsége jó nagyot zuhant, a PNL-é viszont nőtt, ha ugyan hinni lehet a közvélemény-kutatásoknak. A Sociopol adatai szerint a PSD népszerűsége 2016-ban 45,5 % volt, most 34 %. A PNL népszerűsége 20 % volt két évvel ezelőtt, most viszont 33 %-ra tornázták fel magukat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25716
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.