Habemus Klaus
Jean St'Ay
2018. március 11. vasárnap, 16:31
Igaz, nem is eget rengető újdonság. Klaus Iohannis az, hát persze!

Erről szavazott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos kongresszusa vasárnap. Iohannisnak nem volt kihívója, flottul el is vitte a szavazatok oroszlánrészét: 817-ből 793-at. Ezzel gyakorlatilag a PNL az első romániai párt, amelynek hivatalosan is megvan az államelnökjelöltje.

A kongresszus igen szorgalmas volt: azt is eldöntötték, ki lesz a PNL miniszterelnök-jelöltje. Na ja, ez sem meglepetés: a magyarfaló dumájáról (is) közismert, félig magyar pártelnök, Ludovic Orban. (A liberális politikus „magyarbarátságáról” itt, itt, itt, itt meg itt olvashat.) Neki ugyan volt kihívója, az örök jelentkező Viorel Cataramă személyében, de az elnök úr elvitte a szavazatok nagy részét (821-ből 685-öt).

Orban úr igen harciasan kijelentette: a PNL karcsú kormányt akar, 14-15 minisztériummal, továbbá ki fogja hajigálni „a PSD által vizsga nélkül felvett alkalmazottakat” a központi adminisztrációból.

Némi alapjuk van azért a liberálisoknak a nagy arcra. A 2016-os parlamenti választások időszakához képest a PSD népszerűsége jó nagyot zuhant, a PNL-é viszont nőtt, ha ugyan hinni lehet a közvélemény-kutatásoknak. A Sociopol adatai szerint a PSD népszerűsége 2016-ban 45,5 % volt, most 34 %. A PNL népszerűsége 20 % volt két évvel ezelőtt, most viszont 33 %-ra tornázták fel magukat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25716
A Csíksomlyói passió című darab „hazahozása” nemcsak a közönség számára ígéretes, mint kiderült, az előadók életük meghatározó élményeként készülnek rá.
Hogyan is kellene viszonyulni az erdélyieknek a nemzeti ünnepekhez? Hans Hedrich írása.
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.
Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!
A reklámjukat máris be akarja tiltatni Raed Arafat belügyi államtitkár.
Nem sikerült meggyőzni a közigazgatási bizottság tagjait arról, hogy nem jelent veszélyt a román nemzetállamra.
Az ellenzék tiltakozik, és ismét alkotmánybírósághoz készül fordulni.
Románia, vagyis a Dragnea-rezsim viszont nyugodtan rágalmazhat akárkit és akármit.
Ráadásul a Sepsi OSK pontszerzéssel avatta fel az új stadiont.
Az alkotmánybírák szerint sem a parlament dolga az iskola helyzetének rendezése. Az RMDSZ úgy véli, Románia szégyene az, ami történt.
Az Egyesült Államok légiereje lézerágyút tesztel.
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.