Bukarest egyre közelebb áll újabb amerikai fegyverek megvásárlásához

Mihai Fifor védelmi miniszter a HIMARS sorozatvetők beszerzéséről tárgyalt a Lockheed Martin vezetőjével.
Hirdetés

Mihai Fifor védelmi miniszter az amerikai Lockheed Martin társaság elnökével, Marillyn Hewsonnal tárgyalt szombaton Münchenben a hadiipar területén történő együttműködésről – közölte a minisztérium.

A megbeszélésen a HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszerekről esett szó, amelyeket Románia az Egyesült Államoktól szándékszik vásárolni a haderő-fejlesztési program keretében.

„A közvetett irányzású tűztámogatási képesség megvalósítása Románia elemi biztonsági érdeke, és jelentősen hozzájárul az Egyesült Államokhoz fűződő stratégiai partnerség megszilárdításához, valamint a Románia által a NATO keretében vállalt köztelezettségek teljesítéséhez” – nyilatkozta a közlemény szerint Fifor.

Mihai Fifor ugyancsak szombaton részt vett egy másik megbeszélésen, ahol találkozott többek között amerikai hivatali kollégájával, James Mattisszel, Curtis Scaparotti vezérezredessel, a szövetséges erők európai főparancsnokával (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR), valamint az Európai Unió és a NATO más országainak védelmi minisztereivel.

A megbeszélések napirendjén az európai biztonsági helyzet és a NATO júliusi brüsszeli csúcstalálkozója szerepelt.

Hirdetés