Mindenki egyért!
Jean St'Ay
2018. január 20. szombat, 12:09
És nem csak. A fő szlogen: Minden út Bukarestbe vezet. Generációnk forradalma!

Több ezer embert várnak Románia fővárosába, a szombaton délután hat órakor kezdődő hatalmas tüntetésre, az igazságügyi törvények módosítása ellen.

A gyülekezés az Egyetem téren lesz, ahonnan a tüntetők a parlament épülete felé indulnak. Útközben megállnak az ombudsman székhelye, az alkotmánybíróság, illetve az audiovizuális tanács épülete előtt.

Tüntetők érkeznek a fővárosba Kolozsvárról, Bákóból, Pitești-ről, Déváról, Besztercéről, Szatmárról, Galacból, Temesvárról, Brassóból, Szebenből. A bukaresti tüntetéssel párhuzamosan hasonló megmozdulások lesznek az ország más városaiban (Gyulafehérvár, Arad, Botoșani, Brăila, Buzău, Kolozsvár, Craiova, Galac, Iași, Medgyes, Nagyvárad, Petrozsény, Piatra Neamț, Pitești, Suceava, Marosvásárhely és Temesvár), illetve külföldön: Bécsben, Buenos Airesben, Brüsszelben, Torontóban, Zürichben, Párizsban, Rómában, Bordeaux-ban, Strasbourgban, Düsseldorfban, Edinburgh-ban, Londonban, Bergenben, Oslóban, Amsterdamban, Hágában, Madridban, Valenciában, Budapesten, San Franciscóban, Los Angelesben.

A bukaresti szervezők a vonatállomáson várják a más városokból érkezőket, délután négyig. A Kolozsváron szervezett Remény menete – Kolozsvárról Bukarestbe gyalog menetelő tüntetők egy csoportja – időközben elindul Otopeni környékéről az Egyetem tér fele.

Akik személygépkocsival indultak a főváros felé, meghatározott csomópontokban találkoznak, ahonnan konvojban haladnak tovább. A Nagyváradról, Kolozsvárról, Aradról és Temesvárról induló tüntetők például Sebesnél találkoznak, a Bákóból, Focșani-ból, Iași-ból érkezők Buzăuban. A konvojban haladó tüntetők zászlókkal haladnak majd, és szlogeneket helyeznek az autókra. A tüntetés profi szervezésére utal az is, hogy a tüntetők által létrehozott Facebook-csoportokban szállásajánlatokat osztanak meg azok számára, akik más városokból érkeznek.

A fővárosi csendőrség pénteken közleményt bocsátott ki, amelyben békés tüntetésre szólítja fel a résztvevőket. 

Január 18-án múlt egy éve, hogy az 1989-es forradalom utáni legnagyobb romániai tüntetések tanúja lehetett a világ. A tüntetéseken több százezer ember vett részt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24967
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.