Mindenki egyért!
Jean St'Ay
2018. január 20. szombat, 12:09
És nem csak. A fő szlogen: Minden út Bukarestbe vezet. Generációnk forradalma!

Több ezer embert várnak Románia fővárosába, a szombaton délután hat órakor kezdődő hatalmas tüntetésre, az igazságügyi törvények módosítása ellen.

A gyülekezés az Egyetem téren lesz, ahonnan a tüntetők a parlament épülete felé indulnak. Útközben megállnak az ombudsman székhelye, az alkotmánybíróság, illetve az audiovizuális tanács épülete előtt.

Tüntetők érkeznek a fővárosba Kolozsvárról, Bákóból, Pitești-ről, Déváról, Besztercéről, Szatmárról, Galacból, Temesvárról, Brassóból, Szebenből. A bukaresti tüntetéssel párhuzamosan hasonló megmozdulások lesznek az ország más városaiban (Gyulafehérvár, Arad, Botoșani, Brăila, Buzău, Kolozsvár, Craiova, Galac, Iași, Medgyes, Nagyvárad, Petrozsény, Piatra Neamț, Pitești, Suceava, Marosvásárhely és Temesvár), illetve külföldön: Bécsben, Buenos Airesben, Brüsszelben, Torontóban, Zürichben, Párizsban, Rómában, Bordeaux-ban, Strasbourgban, Düsseldorfban, Edinburgh-ban, Londonban, Bergenben, Oslóban, Amsterdamban, Hágában, Madridban, Valenciában, Budapesten, San Franciscóban, Los Angelesben.

A bukaresti szervezők a vonatállomáson várják a más városokból érkezőket, délután négyig. A Kolozsváron szervezett Remény menete – Kolozsvárról Bukarestbe gyalog menetelő tüntetők egy csoportja – időközben elindul Otopeni környékéről az Egyetem tér fele.

Akik személygépkocsival indultak a főváros felé, meghatározott csomópontokban találkoznak, ahonnan konvojban haladnak tovább. A Nagyváradról, Kolozsvárról, Aradról és Temesvárról induló tüntetők például Sebesnél találkoznak, a Bákóból, Focșani-ból, Iași-ból érkezők Buzăuban. A konvojban haladó tüntetők zászlókkal haladnak majd, és szlogeneket helyeznek az autókra. A tüntetés profi szervezésére utal az is, hogy a tüntetők által létrehozott Facebook-csoportokban szállásajánlatokat osztanak meg azok számára, akik más városokból érkeznek.

A fővárosi csendőrség pénteken közleményt bocsátott ki, amelyben békés tüntetésre szólítja fel a résztvevőket. 

Január 18-án múlt egy éve, hogy az 1989-es forradalom utáni legnagyobb romániai tüntetések tanúja lehetett a világ. A tüntetéseken több százezer ember vett részt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24967
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.