Mindenki egyért!
Jean St'Ay
2018. január 20. szombat, 12:09
És nem csak. A fő szlogen: Minden út Bukarestbe vezet. Generációnk forradalma!

Több ezer embert várnak Románia fővárosába, a szombaton délután hat órakor kezdődő hatalmas tüntetésre, az igazságügyi törvények módosítása ellen.

A gyülekezés az Egyetem téren lesz, ahonnan a tüntetők a parlament épülete felé indulnak. Útközben megállnak az ombudsman székhelye, az alkotmánybíróság, illetve az audiovizuális tanács épülete előtt.

Tüntetők érkeznek a fővárosba Kolozsvárról, Bákóból, Pitești-ről, Déváról, Besztercéről, Szatmárról, Galacból, Temesvárról, Brassóból, Szebenből. A bukaresti tüntetéssel párhuzamosan hasonló megmozdulások lesznek az ország más városaiban (Gyulafehérvár, Arad, Botoșani, Brăila, Buzău, Kolozsvár, Craiova, Galac, Iași, Medgyes, Nagyvárad, Petrozsény, Piatra Neamț, Pitești, Suceava, Marosvásárhely és Temesvár), illetve külföldön: Bécsben, Buenos Airesben, Brüsszelben, Torontóban, Zürichben, Párizsban, Rómában, Bordeaux-ban, Strasbourgban, Düsseldorfban, Edinburgh-ban, Londonban, Bergenben, Oslóban, Amsterdamban, Hágában, Madridban, Valenciában, Budapesten, San Franciscóban, Los Angelesben.

A bukaresti szervezők a vonatállomáson várják a más városokból érkezőket, délután négyig. A Kolozsváron szervezett Remény menete – Kolozsvárról Bukarestbe gyalog menetelő tüntetők egy csoportja – időközben elindul Otopeni környékéről az Egyetem tér fele.

Akik személygépkocsival indultak a főváros felé, meghatározott csomópontokban találkoznak, ahonnan konvojban haladnak tovább. A Nagyváradról, Kolozsvárról, Aradról és Temesvárról induló tüntetők például Sebesnél találkoznak, a Bákóból, Focșani-ból, Iași-ból érkezők Buzăuban. A konvojban haladó tüntetők zászlókkal haladnak majd, és szlogeneket helyeznek az autókra. A tüntetés profi szervezésére utal az is, hogy a tüntetők által létrehozott Facebook-csoportokban szállásajánlatokat osztanak meg azok számára, akik más városokból érkeznek.

A fővárosi csendőrség pénteken közleményt bocsátott ki, amelyben békés tüntetésre szólítja fel a résztvevőket. 

Január 18-án múlt egy éve, hogy az 1989-es forradalom utáni legnagyobb romániai tüntetések tanúja lehetett a világ. A tüntetéseken több százezer ember vett részt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24967
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.