Mindenki egyért!
Jean St'Ay
2018. január 20. szombat, 12:09
És nem csak. A fő szlogen: Minden út Bukarestbe vezet. Generációnk forradalma!

Több ezer embert várnak Románia fővárosába, a szombaton délután hat órakor kezdődő hatalmas tüntetésre, az igazságügyi törvények módosítása ellen.

A gyülekezés az Egyetem téren lesz, ahonnan a tüntetők a parlament épülete felé indulnak. Útközben megállnak az ombudsman székhelye, az alkotmánybíróság, illetve az audiovizuális tanács épülete előtt.

Tüntetők érkeznek a fővárosba Kolozsvárról, Bákóból, Pitești-ről, Déváról, Besztercéről, Szatmárról, Galacból, Temesvárról, Brassóból, Szebenből. A bukaresti tüntetéssel párhuzamosan hasonló megmozdulások lesznek az ország más városaiban (Gyulafehérvár, Arad, Botoșani, Brăila, Buzău, Kolozsvár, Craiova, Galac, Iași, Medgyes, Nagyvárad, Petrozsény, Piatra Neamț, Pitești, Suceava, Marosvásárhely és Temesvár), illetve külföldön: Bécsben, Buenos Airesben, Brüsszelben, Torontóban, Zürichben, Párizsban, Rómában, Bordeaux-ban, Strasbourgban, Düsseldorfban, Edinburgh-ban, Londonban, Bergenben, Oslóban, Amsterdamban, Hágában, Madridban, Valenciában, Budapesten, San Franciscóban, Los Angelesben.

A bukaresti szervezők a vonatállomáson várják a más városokból érkezőket, délután négyig. A Kolozsváron szervezett Remény menete – Kolozsvárról Bukarestbe gyalog menetelő tüntetők egy csoportja – időközben elindul Otopeni környékéről az Egyetem tér fele.

Akik személygépkocsival indultak a főváros felé, meghatározott csomópontokban találkoznak, ahonnan konvojban haladnak tovább. A Nagyváradról, Kolozsvárról, Aradról és Temesvárról induló tüntetők például Sebesnél találkoznak, a Bákóból, Focșani-ból, Iași-ból érkezők Buzăuban. A konvojban haladó tüntetők zászlókkal haladnak majd, és szlogeneket helyeznek az autókra. A tüntetés profi szervezésére utal az is, hogy a tüntetők által létrehozott Facebook-csoportokban szállásajánlatokat osztanak meg azok számára, akik más városokból érkeznek.

A fővárosi csendőrség pénteken közleményt bocsátott ki, amelyben békés tüntetésre szólítja fel a résztvevőket. 

Január 18-án múlt egy éve, hogy az 1989-es forradalom utáni legnagyobb romániai tüntetések tanúja lehetett a világ. A tüntetéseken több százezer ember vett részt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24967
Így ünnepelte Kolozsvár népe a király 575. születésnapját.
A sokévi átlagnál hűvösebb idő lesz Erdélyben. De van remény!
A versenyeknek vége, a láng kialudt Pjongcsangban, véget értek a 23. Téli Olimpiai Játékok. Nagy sikerek és bukások bőven akadtak, íme a Főtér szubjektív toplistája az elmúlt 17 nap eseményeiről.
Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Enescu muzsikája helyett ma reneszánsz sláger szól a városháza tornyából.
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.