Készülnek 2018 első megatüntetésére Bukarestben

És nem csak. A fő szlogen: Minden út Bukarestbe vezet. Generációnk forradalma!
Hirdetés

Több ezer embert várnak Románia fővárosába, a szombaton délután hat órakor kezdődő hatalmas tüntetésre, az igazságügyi törvények módosítása ellen.

A gyülekezés az Egyetem téren lesz, ahonnan a tüntetők a parlament épülete felé indulnak. Útközben megállnak az ombudsman székhelye, az alkotmánybíróság, illetve az audiovizuális tanács épülete előtt.

Tüntetők érkeznek a fővárosba Kolozsvárról, Bákóból, Pitești-ről, Déváról, Besztercéről, Szatmárról, Galacból, Temesvárról, Brassóból, Szebenből. A bukaresti tüntetéssel párhuzamosan hasonló megmozdulások lesznek az ország más városaiban (Gyulafehérvár, Arad, Botoșani, Brăila, Buzău, Kolozsvár, Craiova, Galac, Iași, Medgyes, Nagyvárad, Petrozsény, Piatra Neamț, Pitești, Suceava, Marosvásárhely és Temesvár), illetve külföldön: Bécsben, Buenos Airesben, Brüsszelben, Torontóban, Zürichben, Párizsban, Rómában, Bordeaux-ban, Strasbourgban, Düsseldorfban, Edinburgh-ban, Londonban, Bergenben, Oslóban, Amsterdamban, Hágában, Madridban, Valenciában, Budapesten, San Franciscóban, Los Angelesben.

A bukaresti szervezők a vonatállomáson várják a más városokból érkezőket, délután négyig. A Kolozsváron szervezett Remény menete – Kolozsvárról Bukarestbe gyalog menetelő tüntetők egy csoportja – időközben elindul Otopeni környékéről az Egyetem tér fele.

Akik személygépkocsival indultak a főváros felé, meghatározott csomópontokban találkoznak, ahonnan konvojban haladnak tovább. A Nagyváradról, Kolozsvárról, Aradról és Temesvárról induló tüntetők például Sebesnél találkoznak, a Bákóból, Focșani-ból, Iași-ból érkezők Buzăuban. A konvojban haladó tüntetők zászlókkal haladnak majd, és szlogeneket helyeznek az autókra. A tüntetés profi szervezésére utal az is, hogy a tüntetők által létrehozott Facebook-csoportokban szállásajánlatokat osztanak meg azok számára, akik más városokból érkeznek.

Hirdetés

A fővárosi csendőrség pénteken közleményt bocsátott ki, amelyben békés tüntetésre szólítja fel a résztvevőket. 

Január 18-án múlt egy éve, hogy az 1989-es forradalom utáni legnagyobb romániai tüntetések tanúja lehetett a világ. A tüntetéseken több százezer ember vett részt.

Hirdetés