Hatalmas tüntetések zajlottak országszerte

A kormányok jönnek-mennek, a tüntetők maradnak.
Hirdetés

Bukarestben és az ország számos városában tüntetéseket szerveztek szombaton este az igazságügyi törvények módosítása, továbbá az országban eluralkodó politikai és gazdasági bizonytalanság ellen.

Bukarestben délután hat órakor kezdődött a jól megszervezett tüntetés az Egyetem téren. Akkor körülbelül 2000 ember gyűlt össze a téren, ám a tömeg este nyolc óra körül 60 000-re duzzadt. Ha ehhez hozzászámítjuk az ország más városaiban utcára vonulókat is, a becsült szám eléri a 75 000-et.

A bukaresti tüntetésen az ország számos városából, többek közt Kolozsvárról, Nagyváradról, Temesvárról, Aradról, Szatmárról, Marosvásárhelyről érkezett tüntetők is részt vettek.

 

Eckstein-Kovács Péter jogász-politikus a bukaresti tüntetők között. Fotó: Fosztó László (Facebook) 

Hirdetés

A csendőrség három megyéből összesen 3000 csendőrt mozgósított a bukaresti tiltakozó megmozdulások biztonságának felügyeletére. A tüntetők többször is összetűzésbe keveredtek a csendőrökkel: a metró aluljárójában, illetve az Egyetem téren, ahol a tiltakozók megpróbálták ledönteni a csendőrség által felállított védőkorlátokat. Később lovascsendőrök is érkeztek az Egyetem térre.

Kolozsváron körülbelül 5000 tüntető gyűlt össze a Fő téren, ahonnan a rendőrség által biztosított menetben indultak el a Deák Ferenc utcán a Mărăști negyed fele.

Az ország más városaiban így alakult a részvétel: Temesváron 4500, Iași-ban 3500, Brassóban 1000, Nagyváradon 1000, Szebenben 1500, Craiován 500, Galacon 1000, Konstancán 500, míg Buzăuban kerek 50 ember tüntet.

Hirdetés