Illusztráció | Főtér.ro
Kicsit késett
szabot
2018. január 13. szombat, 12:57
Az autópályákra a hó, a Transzfogarasra kő hull. Erőteljes széllökésekre bárhol számítani lehet.
Hideg, szeles idő várható hét végén havas esővel, hóval – áll az Országos Meteorológiai Igazgatóságnak (ANM) az ország egész területére vonatkozó előrejelzésében. Péntek este és vasárnap délután 16 óra között déli irányból kezdve a szél az egész ország területén megerősödik, a légmozgás sebessége elérheti az óránként 45-55, helyenként a 60-70 kilométeres sebességet.
 
A jelzett időszakban több-kevesebb csapadék az ország egész területén hullhat, Erdély területén főleg hó formájában.
 
A hőmérséklet erősen visszaesik, vasárnap már a legmagasabb értékek sem érik el a fagypontot. Jövő hét elején fagy lesz, különösen az ország közepén és északkeleti felében.
 
Szombaton erős szélre vonatkozó figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat 15 olténiai és munténiai megyére, illeve a fővárosra.
 

Hó a tengerparton

A tél a Nap autópályájának nevezett, Bukarest – Konstanca közötti A2-es sztrádára is megérkezett vékony hóréteg formájában, amelyet folyamatosan takarítanak – közölte a forgalmi rendőrség, amely arra kéri a sofőröket, ne induljanak útnak téli felszerelés nélkül, alkalmazkodjanak a téli időjárási körülményekhez, csökkentsék a járművek sebességét, és használják gyakrabban a motorféket.
 
Vékony hóréteg borítja a tengeri üdülőket összekötő autópályát is az Ovidiu – Agigea szakaszon. Gyengén, de folyamatosan havazik a tengerparton szombaton és vasárnap is.
 

Ahol nem a hó, ott kő hull

Kőomlás miatt szombaton lezárták a DN7C jelzésű, Transzfogaras nevű magashegyi országutat az Argeş megyei Arefu település melletti szakaszon mindkét irányban. A kőomlás nem járt áldozatokkal, és járművek sem rekedtek a lezárt szakaszon – közölte a forgalmi rendőrség.
 
A forgalom elől most lezárt szakasz azon a ténylegesen magashegyi, a Bâlea vízesés és Piscu Negru közötti szakaszon kívül található, amelyen a téli szezonban egyébként is tilos közlekedni.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24869
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.