Lemondott a bukaresti rendőrfőnök és a helyettese is

Az egész őrs ellen nyomoznak, ahol a pedofíliával gyanúsított rendőr dolgozott.
Hirdetés

Péntek este lemondott tisztségéről a Fővárosi Rendőrség vezetője, Nicu Dragoş Orlando és a helyettese is, írja a Mediafax hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva. Orlando bő három hónapja, 2017. szeptember 26. óta töltötte be a bukaresti rendőrség főkapitányi tisztségét, korábban annak helyettese volt.

A Mediafax szerint a fővárosi vezető rendőrök távozása annak tudható be, hogy az ügyészség a bukaresti ötödik kerület 18-as rendőrőrsének teljes személyzetére kiterjesztette a pedofíliával gyanúsított rendőr elleni nyomozást bűnpártolás miatt. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy az illető rendőrőrs munkatársai hogyan jártak el, miután 2016 decemberében egy nő szexuális bántalmazás miatt feljelentést tett Eugen Stan rendőr ellen. 

„Konkrétan az ügyészek azt szeretnék kideríteni, segítettek-e Eugen Stannak abban, hogy a kivizsgálás ne vezessen eredményre, illetve hogy elkerülje a felelősségre vonást” – írja az legfőbb ügyészség közleményében.

A legfőbb ügyészség szerdán döntött úgy, hogy átveszi a nyomozást több olyan ügyben, amelyben Eugen Stant szexuális bántalmazással gyanúsítják. Az egyik ilyen, az ötödik kerületi ügyészégtől átvett ügy egy 2016 decemberében elkövetett szexuális bántalmazásra vonatkozik, amelynek sértettje Eugen Stant jelölte meg elkövetőként. 

Hirdetés

Az ügyészek szerint a 18-as őrs munkatársai eltitkolták, hogy Eugen Stan rendőr, a rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen indított eljárást  szexuális bántalmazás gyanújával. Az ügyészek szerint az eljárás során a rendőrök kikérték a feltételezett bűncselekmény helyszínén levő térfigyelő kamerák felvételeit, az ezt követően összeállított jegyzőkönyvben azonban az szerepel, hogy a megfigyelő kamerákat rosszul szerelték fel, és nem működtek, amit a tömbház gondnoka is megerősített. Ezután a 18-as rendőrőrs illetékes rendőrei az ügy lezárását javasolták, de az erről szóló jelentésben – állítják az ügyészek – nem tettek említést arról, hogy Eugen Stan rendőr. 

Azt, hogy a rendőrség bizonyos egységei összejátszhattak a pedofíliával gyanúsíott rendőr védelmében, már a Román Rendőrség keddi közleménye is sejttette, amelyben bejelentették Eugen Stan közvetlen főnökének leváltását.

 

Hirdetés