Poloskát talált a lakásában Carmen Dan belügyminiszter

Már nem büdös bogarat, hanem a lehallgatását szolgáló eszközt.
Hirdetés

Lehallgató készüléket talált Carmen Dan belügyminiszter bukaresti bérelt lakásában. Erről maga a tárcavezető beszélt szerdán este a Realitatea Tv hírcsatornának.

Mint elmondta, a poloskára akkor bukkant rá, amikor be akarta dugni a telefonját tölteni, a konnektor előlapja pedig leesett.

Hozzátette, az eset a délutáni kormányülés után történt. Kifejtette: a lehallgatókészülék működőképes volt.

Dan elmondta, rendőrségi feljelentést tett az ügy miatt.

A tárcavezető elárulta, nem kért személyes védelmet, nem őrzik kormányőrök, és rendőr sem áll az ajtaja előtt, mivel nem tartotta szükségesnek.

A lakásban fiával együtt él, és ő maga bérli, nem az állami protokollalap ingatlanáról van szó.

A legfőbb ügyészség magánlaksértés miatt indított nyomozást.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság közölte: a feljelentés nyomán a helyszínre kiszálló rendőrök valóban találtak egy eszközt, amelyet kivizsgálásra bevittek.

Hirdetés

Az ügyben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is közleményt adott ki. Eszerint a lehallgató készülék nem tőlük származik, hanem a „magánszektorból”, 2-300 lejért bármelyik erre szakosodott honlapról megvásárolhatja bárki.

Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője kijelentette: a belügyminisztert nem a hírszerzés figyelte meg. Az ügyet súlyosnak minősítette, hiszen a belügyminiszter a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tagja, vagyis államtitkokhoz is hozzáfér.

Eduard Hellvig, a SRI igazgatója már tárgyalt Carmen Dannal az ügyről, és a SRI jelezte: minden eszközzel közre kíván működni a nyomozásban.

Claudiu Manda, a SRI-t felügyelő parlamenti bizottság elnöke közölte: tárgyalt a SRI vezetésének egyik tagjával, aki arról biztosította, hogy nem a hírszerzés áll a lehallgatás mögött.

Sajtóértesülések szerint a lakásban korábban az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének kereskedelmi attaséja lakott.

Hirdetés