Tăriceanunak nem sikerült „megvédeni a demokráciát” – és Dragneát

Elutasította az alkotmánybíróság a keresetét, vizsgálódhat a DNA a PSD-elnök kedvenc horgászhelye ügyében.
Hirdetés

Egyhangúlag elutasította csütörtökön az alkotmánybíróság Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE és a szenátus elnökének beadványát és leszögezte: nincs alkotmányjogi konfliktus a kormány és a vádhatóság között, az ügyészség vizsgálhatja egy kormányhatározat törvényességét. Így a korrupcióellenes ügyészség (DNA) folytathatja a vizsgálatot a Belina-ügyben.

Tăriceanu október végén fordult az alkotmánybírósághoz és kérte annak megállapítását, hogy alkotmányos természetű konfliktus alakult ki két hatalmi ág, a kormány és az igazságszolgáltatás között azáltal, hogy a DNA vizsgálni kezdte egy 2013-as kormányhatározat törvényességét, amelyben a kabinet egy Teleorman megyei horgászparadicsom állami igazgatásból történő kivonásáról, és a megyei közgyűlés kezelésébe való átadásáról döntött.

A vádhatóság szerint törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ágának egy részét a Teleorman megyei tanács fennhatósága alá, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.

A Belina-sziget környéke egyébként a Teleorman megyei tanács korábbi elnök Liviu Dragnea kedvenc horgászterülete.

A Belina-ügybe belebukott Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes, aki annak idején államtitkárként aláírta kormányhatározat tervezetét és Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter is, aki a DNA szerint segített Shhadiehnek elfogadtatni a tervezetet.

Hirdetés