Nem kér politikai menedéket Belgiumban Carles Puigdemont

A leváltott katalán elnök erről Brüsszelben beszélt.
Hirdetés

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”.

Erről a katalán politikus a belga fővárosban tartott sajtótájékoztatóján beszélt az MTI beszámolója szerint.

Rámutatott: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, „Európa szívébe” jöttek, hogy felhívják a figyelmet „Katalónia problémájára”.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat.

Kijelentette, kormányának korábbi tagjaival együtt vissza fog térni Brüsszelből Katalóniába, amint világos biztosítékokat kapnak a spanyol hatóságoktól az „igazságos bánásmódra” és a „tisztességes eljárásra”.

Hozzátette: súlyos a demokratikus deficit Spanyolországban, a katalóniai helyzet rendezése érdekében párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség.

Hirdetés

Kijelentette ugyanakkor: tiszteletben kell tartani a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választás eredményét.

Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás „politikai projektjével”, de ez nem fog megtörténni – hangoztatta.

Hozzátette: a zűrzavar és az erőszak elkerülése érdekében „le kell lassítani” a függetlenség folyamatát.

„Arra kérem a katalán népet, hogy készüljön fel, hosszú út áll még előttünk. Győzelmünk alapja a demokrácia lesz” – mondta.
 

Hirdetés