Tăriceanu: a DNA akar „kormányt alakítani”

A szenátus elnöke, korábbi miniszterelnök szerint a korrupcióellenes ügyészség akarja irányítani a politikumot és az országot.
Hirdetés

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) bele akar szólni a kormány összetételébe, ő azonban nem hajlandó kompromisszumokra ebben a kérdésben.

A politikus szerint folyamatosak a próbálkozások a kormány gyengítésére, ezek közül Sevil Shhaideh közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter lemondásának a kikényszerítését említette meg. „Jól tudják, hogy ebben a szép, kerek számításban egy ALDE-s miniszter is szerepelt” – utalt Viorel Ilie parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszterre, akinek a távozását a másik két miniszteréhez hasonlóan azért kezdeményezte Mihai Tudose miniszterelnök, mert a DNA eljárást indított ellene egy, az ügyészség szerint korrupciógyanús ügy miatt.

Arra a kérdésre, hogy miért ellenezte Ilie lemondását, leszögezte: „Én nem fogadom el, hogy a DNA állítsa össze a kormányt. Amikor ez megtörténik, én távozom a politikából. Nem vagyok rugalmas, ebben a kérdésben nem támogatom a kompromisszumot” – szögezte le, megjegyezve: szomorúnak tartja az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelenlegi elnöke, Ludovic Orban helyzetét, aki szerinte azért ennyire „barátságos” a rendszerrel, mert ő magát is „elővette” a DNA. (Mint ismeretes,  Tăriceanu korábban a PNL elnöke volt, és e párt színeiben töltötte be a miniszterelnöki tisztséget 2004 és 2008 között).

Annak kapcsán, hogy eldöntötte: hétfőn az alkotmánybírósághoz fordul a DNA által a Belina-ügyben folytatott vizsgálat miatt – amely kapcsán Shhaidehnek és Plumbnak távoznia kellett a kormányból –,  Tăriceanu kijelentette: ezzel a demokráciát próbálja megvédeni.

A beadványban annak megállapítását kéri, hogy alkotmányos természetű konfliktus alakult ki két hatalmi ág, a kormány és az igazságszolgáltatás között azáltal, hogy a DNA egy olyan, 2013-as kormányhatározat törvényességét kezdte vizsgálni, amelyben a kabinet egy Teleorman megyei horgászparadicsom állami igazgatásból történő kivonásáról, és a megyei közgyűlés kezelésébe való átadásáról döntött.

Hirdetés