Horváth Anna-ügy: nem tettek terhelő vallomást a vád tanúi

Közel egy éve indult a per, pénteken volt a második tárgyalás.
Hirdetés

Nem vallottak Horváth Anna ellen a vád tanúi a volt kolozsvári alpolgármester ellen 2016. decemberben indított per második, pénteki tárgyalásán – tájékoztatott helyszíni tudósításában a Krónika.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel vádolja Horváth Annát. A bíróságra tavaly karácsony előtt benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

A vád első tanúja, Ligia Subţirică, Kolozsvár volt főépítésze, aki egy éve a polgármesteri hivatal városrendezési osztályát vezette, elmondta: nem emlékszik ara, hogy Horváth Anna bármi különlegeset kért volna tőle és nem csak ő, hanem senki más sem próbált nyomást gyakorolni rá. Sem Horváth Anna, sem közvetlen munkatársai nem jártak közben nála egyetlen ügy érdekében sem.

Mirela Marincea, a városháza közúti közlekedési-biztonsági részlegének vezetője szintén azt mondta: soha semmit nem kért tőle Horváth Anna. Mint mondta, szakmai kapcsolatuk ara korlátozódott, hogy a volt alpolgármester továbbította felé a hozzá beérkezett lakossági panaszokat. Ezeket kivizsgálták, és ha szükségesnek látták, megoldást kerestek a gondokra, de az ügyek kimenetéléről a volt alpolgármester soha nem érdeklődött.

A bíróság Székely Tibor és Laczkó Csaba kolozsvári üzletembereket is kihallgatta, akik támogatták Horváth Anna választási kampányát.

Hirdetés

Mindketten közölték: törvényes keretek közt, szerződésben rögzítve öt-ötezer lejt adtak kampánycélokra, mert alkalmas jelöltnek találták az RMDSZ politikusát.

A tárgyalás végén az ügyész a hatósági felügyelet meghosszabbítását, míg a volt alpolgármester jogi képviselője, Anca Neag ügyvéd annak felfüggesztését kérte, a felügyelet megalapozatlansága, illetve annak okafogyottsága miatt. Erről várhatóan november 14-én születik döntés, ugyanis a bírónő erre a dátumra tűzte ki a következő tárgyalást.

Hirdetés