Marosvásárhelyi városháza: érvényes az Unirea líceum bérleti szerződése

A szerződés nem tisztázza, hogy milyen körülmények között kell megszűnnie az iskolának, márpedig a katolikus líceumot nem ők szüntették meg, sőt igazából nem is szűnt meg.
Hirdetés

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal érvényesnek tekinti azt a szerződést, amellyel a római katolikus egyház vagyonkezelőjétől bérli az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épületeit.

A hivatal álláspontját Cosmin Blaga városházi szóvivő közölte szerdán az MTI-vel. A szóvivőt azt követően kereste meg az MTI, hogy lejárt az a 30 napos határidő, amelyet az új szerződésről szóló tárgyalások lefolytatására szabott az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány, miután megállapította, hogy a régi bérleti szerződés érvényét veszítette.

„A bérleti szerződés valóban kitér arra, hogy ha megszűnik az iskola (a Római Katolikus Gimnázium), akkor. Márpedig nem a polgármesteri hivatal szünteti meg az iskolát. Mi mindig azt akartuk, hogy a dolgok működjenek”

– jelentette ki a szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy a Római Katolikus Gimnázium tulajdonképpen nem is szűnt meg, hiszen nem született még jogerős bírósági ítélet erről. Azt is hozzátette: a hivatal álláspontja szerint egy szerződést nem lehet egyoldalúan felbontani.

Hirdetés

„Azt gondoljuk, hogy megegyezéses úton megoldható az egész probléma. Nem szükséges bírósághoz fordulni. Mindig a megegyezés útját kerestük. A pereskedés időveszteséget jelentene, és az iskolaépületekben tanuló gyermekeket és a szüleiket érintené hátrányosan”

– magyarázta a szóvivő.
 

Mint arról beszámoltunk, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány kuratóriuma szeptember 16-i csíksomlyói ülésén állapította meg, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tartotta be az iskolaépületek bérlésére vonatkozó, 2014-ben kötött szerződést, ezért a szerződés jogilag érvényét veszíti. Az Unirea befogadásának egyik feltétele volt ugyanis a katolikus teológiai líceum működtetése.
Elkerülendő, hogy az Unirea Nemzeti Kollégium diákjai arra a sorsa jussanak, mint amilyen bizonytalan helyzetbe kerültek a Katolikus Teológiai Líceum diákjai, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elvárja, hogy a Polgármesteri Hivatal 30 napon belül egyeztessen egy új szerződés megkötéséről – állt a közleményben.
Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatója korábban az MTI-nek azt mondta: ha az egyház bejelenti, hogy a szerződést felbontottnak tekinti, a város nem tudja már törvényesen fizetni az iskolák számláit a közüzemi szolgáltatók felé, és az iskolaépületek minden bizonnyal hónapokon belül áram, fűtés és víz nélkül maradnak.

Hirdetés