Két jó barát
béel
2017. augusztus 24. csütörtök, 13:25
A francia elnök nem csupán udvariassági látogatásra érkezik Romániába.

Bukarestbe érkezett csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök, aki először román kollégájával, Klaus Iohannisszal tárgyal a Cotroceni-palotában.

A tárgyalások mellett sajtóértesülések szerint jelentős fegyvervásárlási szerződéseket is aláírnak: Románia harci helikoptereket és rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákat vásárol Franciaországtól.

Emellett az Airbus és a vidombáki IAR repülőgépgyár közötti együttműködési szerződés időtartamát is meghosszabbítják öt évről tizenötre.

Macront Mihai Tudose miniszterelnök is fogadja, majd a Iohannis-házaspár társaságában a bukaresti falumúzeumba is ellátogat, de részt vesz a francia nagykövetség, valamint Iohannis elnök fogadásán is, illetve francia üzletemberekkel is találkozik.

A francia elnök szerdán Ausztriában osztrák, cseh és szlovák vezetőkkel tárgyalt, Bukarestből pedig Bulgáriába utazik tovább.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22698
Többek közt ezt is megtudhattuk Boros Zoltántól, akinek szakmai és életpályáját egy jó hangulatú kolozsvári esten követhettük végig.
Azt a városnévtáblát, amelyet a Musai–Muszáj csoport egy biciklire szerelve parkolt le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán. Leláncolva.
Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Liviu Dragnea és holdudvara védelmet remél Orbán Viktortól az EU-val szemben. Például. Mert Orbán Viktor erős. Dragnea meg nem.
Hogyan kerül biciklire egy háromnyelvű helységnévtábla, és miért?
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.
Kis román szélsőséges heraldika Hans Hedrich kommentárjával. Sokan ismerik ezeket a furcsa jelképeket, így együtt mégis ijesztően idegenül hatnak.
Kolozsvár polgármestere azt ígérte, hogy a közeljövőben kihelyezik a még hiányzó többnyelvű városnévtáblákat.