Miért mutogatja Románia a fekete-tengeri gyenge pontjait?

Ide nézzetek, milyen rozzant a tengeri haderőnk! De lángol bennünk a hazafiság!
Hirdetés

Románia elnöke, Klaus Iohannis részt vett a tengerészet napján, Konstancán.

„Jelentős erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a NATO és az Európai Unió szintjén elismerjék a Fekete-tenger szerepét és stratégiai jelentőségét”, mondta az elnök. Ez már régebbi célkitűzése Romániának, mellyel el akarja kerülni azokat a sebezhetőségeket, melyekkel a keleti határánál rendelkezik, ahonnan a történelem folyamán a legtöbb szerencsétlenség érkezett.

A földrajz viszont annak ellenére sem változott, hogy Románia egy erős katonai szövetség tagja.

A New Scientist éppen a napokban közölt egy cikket arról, hogy Oroszország olyan berendezést tesztel a Fekete-tengeren, mely képes megzavarni a GPS-rendszereket és melynek máris jelentős hatása volt a kereskedelmi hajókra. Egy Novoroszijszk (a szevasztopoli mögött a második legnagyobb fekete-tengeri katonai támaszpont) környékén hajózó amerikai hajó parancsnoka azt jelentette, hogy helyzetmeghatározó rendszere (GPS – Global Positioning System) rossz koordinátákat mutatott. Az amerikai hajó legénysége más térségbeli kereskedelmi hajóval is felvette a kapcsolatot, melyek ugyanazokat a GPS-hibákat jelezték.

A katonai szakértők azt sugallják, hogy az oroszok által a Fekete-tengeren használt berendezés a jövőben katasztrófákat okozhat. Ez csak egyike a fenyegetéseknek. Múlt héten egy török zászló alatt hajózó vízi járművet fedeztek fel alig 10 mérföldre Mangáliától, mely 70 iraki személyt szállított. A parti őrség közbelépett és jelentette, hogy migránsokról van szó. De egy Törökország és Románia közötti, a Fekete-tengeren keresztül húzódó esetleges migrációs folyosó sokkal bonyolultabb, mint a földközi: nemcsak azért, mert a román hivatalosságok elég barátságtalanul álltak hozzá a menekültek befogadásához, hanem azért is, mert a Fekete-tenger kiszámíthatatlan, erős és veszélyes áramlatokkal.

Klaus Iohannis elnök a Románia által e térségben képviselt stabilitási pillérről beszélt a tengerészet napja alkalmából szervezett ceremóniákon, míg a haditengerészet először mutatott be a közönség előtt is nyitott hadgyakorlatot. 12.000 ember nézhette a brit hadihajókat, harci helikoptereket, az amerikai tengeralattjáró-vadászt és a honi tengerészet többi haditechnikáját. Jelen volt az egyetlen román tengeralattjáró is, melyet még a Szovjetuniótól vásároltak a 80-as évek közepén, de tényleges harci helyzetben nem lehet használni. A katonai internetes fórumokon egyes román tisztek meg is kérdőjelezték nyilvános megjelenését, mint ahogy a román hadiflotta törékeny és elégtelen számú vízi járműveinek felvonultatását is.

Ez a hazai közönségnek szánt műsor volt, hazafisága megerősítése céljából,

de ugyanakkor a potenciális ellenfelek szemszögéből nézve az egész műsor hátrányára van az országnak. Oroszország és a többi fekete-tengeri szomszéd számára valószínűleg ismert Románia tenger felőli sebezhetősége, de tüntető felmutatása felvet bizonyos kérdéseket, hiszen ez az ellenségek egyfajta implicit meghívásának tűnik. A Konstanca melletti amerikai katonai támaszpontot garanciának tekintik bármilyen váratlan eseménnyel szemben, a haditengerészet tüntető viselkedésével ellentétben, mely mindenféle komplexusok nélkül mutatta be elavult és elégtelen számú harci technikáját.

Hirdetés

Romániának a katonai szakértők szerint néhány milliárd eurónyi beruházásra lenne szüksége a fekete-tengeri partvonal védelméhez, amiből két új fregattot, két tengeralattjárót, több korvettet, plusz parti ütegeket kellene vásárolni.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés