Kitúrná a turkálókat Nagyvárad belvárosából a polgármester

Ilie Bolojan növelné a belvárosi üzletek nyitvatartási idejét, és többletadót vetne ki az idegenforgalmi szempontból értéktelen vállalkozásokra, mint például a turkálók.
Hirdetés

A látogatók számának növelése és a gazdasági fellendülés érdekében több intézkedést tervez foganatosítani Nagyvárad polgármesteri hivatala. Ezek között szerepel, hogy a történelmi városközpontban lévő boltok naponta tartsanak nyitva, és az év bizonyos időszakaiban hosszabbítsák meg a nyitvatartási időt – közölte csütörtökön a város polgármestere.

Ilie Bolojan kifejtette: Nagyvárad központját látogatóbaráttá kell tenni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy április 15-e és október 15-e között 10 és 21 óra között, a többi hónapban pedig 10 és 19 óra között tartsanak nyitva a belvárosi üzletek, hétvégenként is.

Bolojan szerint a bővített nyitvatartási programot fokozatosan vezetik majd be, 2018. január elsejétől a belvárosi vendéglőknek és élelmiszerboltoknak kell átállniuk a szombati és vasárnapi nyitva tartásra is. Ugyanakkor 50%-kal emelik meg az ingatlanadót azon belvárosi kereskedelmi vállalatok esetében, amelyek egy év alatt összesen több mint 30 napon kihasználatlanul hagyják a bérelt helyiséget.

Szintén 50%-kal emelik az ingatlanadót azon vállalkozások esetében is, amelyek nem emelik a belváros értékét: ide tartoznak a zálogházak, a használtruha-kereskedések, a szerencsejátékokkal felszerelt helyiségek, autómosók és autójavító műhelyek.

A javasolt intézkedéseket a városközpont fejlesztési stratégiájának keretében hoznák meg, amely jelenleg közmeghallgatás tárgya. 

Hirdetés