Megsebesített két pásztort egy medve Csíkmadaras mellett

Sebeik elég súlyosak, de állapotuk stabil.
Hirdetés

Harapott sebekkel került a csíkszeredai sürgősségi kórházba két pásztor, akiket medve támadt meg Csíkmadarastól mintegy 8 kilométerre.

János Zsolt, a régió vadászegyesületének igazgatója szombaton arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a két pásztor juhokat legeltetett Csíkmadarastól körülbelül nyolc kilométerre, amikor egy medve megtámadta a nyájat. A juhászok megkísérelték elűzni a nagyvadat, ez azonban rájuk támadt, és több helyen megharapta őket. A pásztorokat a juhászkutyák mentették meg.

A sebesülteket mentővel vitték a csíkszeredai sürgősségi kórházba. A szolgálatos orvos, Adrian Dobrică sebész szerint egyiküknek a fején, jobb combján, jobb csípőjén, alkarján és nemi szervén ejtett sebet a medve, a másik páciensnek a jobb kezén van harapott seb. Állapotuk stabil – tette hozzá az orvos.

A vadászegyesület vezetője azt is elmondta, hogy két héttel ezelőtt már történt egy medvetámadás a környéken, akkor is egy juhász került kórházba, és nem kizárt, hogy ugyanarról az állatról van szó.

Hirdetés

A két pásztorral hétre emelkedett azon személyek száma, akik ebben az évben kórházba kerültek medvetámadás következtében.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke a napokban úgy nyilatkozott: a megyében körülbelül 50 medve okoz gondokat – emberre, háziállatokra támad vagy tönkreteszi a gazdaságokat.

Mint megírtuk, szerdán mintegy ötszáz személy tüntetett a környezetvédelmi minisztérium székhelye előtt, kérve a veszélyes medvék kilövésének engedélyezését. A tüntetőkkel való tárgyalások után Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy miniszteri rendeletet bocsát ki egy nagytestű ragadozókra vonatkozó közbelépési kilövési keretről. A csütörtökön közvitára bocsátott határozat értelmében 140 példányról van szó, nem a korábban említett 175-ről.

Hirdetés