Klemm: év végéig összejöhet a Patriot-biznisz

A román védelmi miniszternek nem szóltak időben, mert ő még úgy tudta, bár a Patriotok jók, nem biztos az üzlet, Bukarest még szétnéz a piacon.
Hirdetés

Remélhetőleg év végéig aláírja a román állam a Patriot légvédelmi rakéták vásárlásáról szóló megállapodást – közölte kedden kedden Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Egy, a Nemzeti Könyvtárban tartott kiállításmegnyitón jelen lévő nagykövet „nagyon örvendetes hírnek” nevezte, hogy a román állam légvédelmi rakéták beszerzésére készül.

Az amerikai diplomata ugyanakkor azt mondta: hálás azért a szívélyes fogadtatásért, amellyel Grindeanu miniszterelnök és kormánya márciusban fogadta az Amerikai-Román Üzleti Tanácsot (AMRO). Ősszel újabb találkozóra kerül sor, amelynek keretében száz amerikai vállalatot várnak Romániába – tette hozzá Klemm.

A nagykövet úgy fogalmazott, az USA nagyon hálás Romániának azért a döntésért, hogy bruttó nemzeti termékének 2%-át védelemre fordítja, a NATO-előírásoknak megfelelően.

Gabriel Leş védelmi miniszter vasárnap este a román közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: fontolgatják a Patriot légvédelmi rakéták beszerzését, mert harcban kipróbált rendszer, és az ára is méltányos. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nem született döntés ebben a kérdésben.

Hirdetés