Bénáznak a román hatóságok Ghiţă kiadatási kérelmével?

Halasztást kértek a szerb igazságügyi minisztériumnál.
Hirdetés

A román igazságügyi minisztérium kérésére hosszabbította meg  negyven nappal a szerb szaktárca a Sebastian Ghiţă kiadatására vonatkozó kérelem benyújtási határidejét – erősítették meg a Hotnews-nak a belgrádi hatóságok szerdán.

A határidő kitolásáról kedden számolt be az Antena3 hírtelevízió. Ez azt jelenti, hogy a román hatóságoknak további negyven nap áll rendelkezésükre, hogy Szerbiába küldjék azokat a dokumentumokat, amelyek alapján kérik Ghiţă kiadását Romániának. Ehhez eredetileg 18 nap állt rendelkezésre.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy héttel ezelőtt azt mondta: indulhat a kiadatási eljárás, amint a minisztérium megkapja a szükséges végzéseket az illetékes bíróságoktól. Pénteken aztán a szaktárca közölte, hogy megkapta a dokumentumokat, amelyeket még le kell fordítani szerb nyelvre.

A december óta szökésben levő Sebastian Ghiţă üzletember-politikust április 13-án vették őrizetbe Belgrádban. Ghiţă a december 20-ára virradó éjszaka tűnt el. A legfelsőbb bíróság azt követően rendelte el január 5-én a volt képviselő távollétében való előzetes letartóztatását, hogy nem tett eleget az előzőleg kiszabott hatósági felügyelettel járó kötelezettségének, vagyis nem jelentkezett a heti rendszeres ellenőrzésre a rendőrségen. Az üzletember december 19-én jelent meg utoljára a Prahova megyei rendőrségen. 21-ére is beidézték kihallgatásra a Ponta-Blair ügyben, akkor azonban már csak ügyvédei jelentek meg az ügyészség székhelyén.
 

Hirdetés