Siralmas a romániai közúthálózat állapota, de idén legalább avatnak némi autópályát

Még főútból is van olyan szakasz, amin még kőburkolat sincs. Tavaly egy centiméternyi autópályát sem adtak át, de idén néhány kilométernyit felavatnak. Remélhetőleg.
Hirdetés

Miközben Romániában a tavalyi év során egyetlen kilométernyi autópályát sem adtak át, a föld- vagy kőburkolatú utak hossza 31 084 kilométer volt – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Mindez azt jelenti, hogy az országban 747 kilométernyi autópálya van, ami a teljes úthálózat 4,2 százalékát jelenti.

Eközben 15 kilométernyi főút, 1 933 kilométernyi megyei út és 8 476 kilométernyi községi kezelésben levő útszakasz szerepelt földút besorolásban.

A 2015-ös adatokhoz képest ez annyit jelent, hogy egyetlen kilométernyi, főútnak minősülő földutat sem aszfaltoztak le, de a megyei és a községi földutak esetében már volt egy kis szépségflastrom: előbbiekből 97, utóbbiakból 45 kilométernyire került aszfalt.

Mindez annyit jelent, hogy a romániai közúthálózat 36,1 százaléka áll föld- vagy makadámútból.

A korszerűsített útszakaszok hossza 33. 928 kilométer, vagyis a teljes úthálózat 39,4 százaléka.

Hirdetés

De Sorin Grindeanu miniszterelnök megígérte, hogy a kormány és a többi illetékes belecsap a lecsóba, és idén lesz autópálya-avatás: hihetetlen mennyiségű, összesen 90 kilométernyi sztrádát adnak át a forgalomnak.

A kormányfő hétfőn este az Antena 3 hírtelevíziónak elmondta: azt javasolta a közlekedési miniszternek, hogy költöztesse terepre az irodáit, hiszen „az irodákban ülve nem épülnek sem körgyűrűk, sem autópályák, sem modern vasúti pályák”, ugyanakkor megerősítette, hogy idén mintegy 90 kilométer autópálya átadását tervezik.

Grindeanu a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) által elindított projektekről is beszélt.

„A CNAIR-nál közbeszerzési eljárás alatt állnak a gyalui csomópontnál esedékes munkálatok és a 2B-3A1 szakasz összekötése, a Brassó-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad autópálya esetében az ajánlatok átvizsgálásánál tartunk” – mondta Grindeanu.

Hirdetés