Három döntőben is lesznek magyar lányok a kolozsvári torna Eb-n

Hamar kiderült, hogy a női torna sokkal jobban érdekli a kolozsváriakat, mint a férfi, mert az Európa-bajnokság második napján már megtelt a sportcsarnok, és igazi szurkolást is láthattunk.
Hirdetés

A Kolozsváron zajló torna Európa-bajnokságon a leghangosabb buzdítást természetesen a két román sztár, Cătălina Ponor és Larisa Iordache kapta, de svájci, brit és azeri zászlók is voltak a lelátón. És persze magyarok is, amelyek az esti programban boldogan lobogtak Kovács Zsófia és Dévai Boglárka gyakorlatai után.

A két magyar tornász ugyanis egyaránt bejutott az egyéni összetett és az ugrás döntőjébe, Kovács pedig felemáskorláton is fináléba jutott. A legnagyobb és legmeglepőbb siker azonban az volt, hogy az 54,882-ig jutó Kovácsnál csupán egyetlen tornász, a brit Elissa Downie (56,198) kapott nagyobb pontszámot a selejtezőkben.

A két magyar lány alig pár perccel a selejtezők után már nyilatkozott is a Főtérnek, elmondva, hogy legnagyobb bánatukra az időjárás miatt eddig elmaradt a kolozsvári városnézés. Az eredményeikkel viszont maximálisan elégedettek voltak, Kovács Zsófiát cseppet sem zavarta, hogy gerendán csak hajszállal maradt le a fináléról: „Ott elsősorban az összetett miatt volt fontos a jó eredmény. Örülnék, ha holnap is ilyen jól sikerülne a verseny, mert nagyon nagy esélyt kaptunk”. Dévai pedig abban bízik, hogy csak egy picivel jobb teljesítménnyel is érmet nyerhet ugrásban, hiszen eddig elsősorban az összetett döntő elérése volt számára a cél. 

A román csapat viszont  a verseny vége után szembesülhetett azzal, hogy tornában a bírák nem értékelik a hazai pályát: Cătălina Ponor eredeti talajeredményéből (13,566 pont) utólag vontak fél pontot egy kötelező elem hiánya miatt, így a negyedik helyről a tizedikre esett vissza, ez a finálé tehát elúszott számára. Romániának így kizárólag gerendán lesz döntőse, ahol Iordache a legjobb, Ponor pedig a negyedik legnagyobb pontszámot kapta. Mivel ők nem indultak minden szeren, az összetett fináléba a 15 éves kolozsvári Ioana Crişan került be a hazai versenyzők közül. 

A két pénteki egyéni összetett döntőben összesen négy magyar tornász lesz: a férfiak 13.00 órakor kezdődő versenyében Kardos Botond és Babos Ádám, a 17.30-kor rajtoló női versenyben pedig Kovács Zsófia és Dévai Boglárka.

Hirdetés