Még megállítható Firea asszony felemelkedése

Ehhez persze az kell(ene), hogy Klaus Iohannis elnök úr felébredjen csipkerózsika-álmából.
Hirdetés

Halálos a populizmusnak és miszticizmusnak az a keveréke, mellyel Firea asszony Bukarestet vezeti.

Ez Bukarestre és Klaus Iohannisra nézve egyaránt halálos keverék, akinek érzésem szerint fogalma sincs arról, mi történik majd vele. Ész nélkül futkorászunk Liviu Dragnea után, aki már történelem, bár még nem tud róla. Firea jelenti az igazi veszélyt. Ő képviseli a PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) vezetők új nemzedékét. Már elég pénzük van, és nem keresnek kétségbeesetten új lenyúlási lehetőségeket (nem mintha elutasítanák ezeket). Félnek a DNA-tól (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.), tehát óvatosan csapolják meg a közpénzt (nem állítom, hogy absztinensek, ez képtelenség lenne). A választási sikernek pedig

a vallási miszticizmussal kevert alamizsnaosztás a receptje:

hamis ájtatosság, templomok felé irányított pénzek vagy helyi hatóságok által pénzügyileg támogatott zarándoklatok.

Nem túlságosan nehéz leleplezni azt a mechanizmust, mellyel Gabriela Firea Bukarestet vezeti, de az a fő gond, hogy ebben a városban ellenzék már de facto nem létezik. A katasztrófa a kerületeknél a legnagyobb – pedig ezek több százmillió eurós költségvetéseket kezelnek. Az 1. kerület kivételével, ahol Clotilde Armand megvívja a maga harcát, a többi kerületi polgármester már semmilyen ellenállásba sem ütközik. A PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) és a PMP (Népi Mozgalom Párt – a szerk.) tagjai tömegesen megadták magukat, de tőlük nem is vártunk egyebet. Ám az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) is eltűnt. Nagy figyelemmel kísérem a 325.000 lakosú és 2017-ben 150 millió euróra becsült költségvetésű 4. kerületi történéseket: az USR tanácsosai az elmúlt nyolc hónapban semmivel sem zavarták Băluţă polgármestert. Ne mondják nekem, kérem, hogy ez a – Piedone (Cristian Popescu Piedone volt 4. kerületi polgármester, a Colectiv-baleset miatt mondott le – a szerk.) iskolájában nevelkedett, Şerban Nicolae (igazságszolgáltatás elleni és korrupciót elősegítő törvényjavaslatokról elhíresült PSD-s parlamenti képviselő – a szerk.) és a Sportolók klánjával (hírhedt alvilági csoport – a szerk.) barátkozó – alak hirtelen jó fiú lett, az ellenzék pedig nem talál fogást rajta. A fővárosi tanácsban már csak Ciprian Ciucu küzd Fireával. Traian Băsescu PMP-je már nem is szégyenkezik, amikor sorra megszavazza a hölgy tervezeteit.

Véleményem szerint Firea nem fog megállni Bukarest határánál.

Előbb-utóbb elindul az államfői tisztségért.

Inkább előbb, vagyis 2019-ben, mert nagyon megkopik, ha sokáig polgármester marad.

Az az érzésem, Klaus Iohannis nem fogja fel, hogy a következő elnökválasztáson ő lesz a fő ellenfele. Vagy ha mégis felfogja, nem tudja, miként szerelhetné le. Íme, egy példa: a családról szóló népszavazás. Nem lett volna szabad megengedni, hogy Firea és a PSD kisajátítsák ezt a témát. Iohannis kijelenthette volna, hogy: „Nem értek vele egyet, de nem ellenzem a népszavazás kiírását…” Mert egyszerűen nem hagyhatsz figyelmen kívül hárommillió szavazót, nem mondhatod nekik, hogy ostobák és nem értik, hogyan működik a demokrácia.

Hirdetés

Firea asszony felemelkedése megállítható, még nem késő. De attól tartok, hogy ha mégis sor kerül egy Iohannis–Firea összecsapásra, a PSD beveszi majd Cotroceni-t.

És, kérem, ne bízzák már annyira magukat a DNA-ra…

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés