Brüsszel magyarázatot kért Romániától a tüntetések miatt

A román igazságügyi miniszter és a tüntetők hangját képviselő újságírók egyaránt felszólaltak az Európai Parlament szerdai vitáján. Dragnea máris levélben cáfolta utóbbiak kijelentéseit.
Hirdetés

Az Európai Parlament szakbizottsága szerdán vitát szervezett a román jogállamiságról alkalmat teremtve a 13-as sürgősségi kormányrendelet miatt kialakult helyzet tisztázására.

A vitán Tudorel Toader kifejtette: nem a közkegyelemről szóló sürgősségi kormányrendelet tartalma váltotta ki a tüntetéseket, hanem az, hogy a jogszabályt éjszaka fogadták el, ami valóban „nagyon természetellenes”. Az éjszakai jogalkotás mentségére a miniszter elmondta: nem azonnal lépett törvényerőre a sürgősségi rendelet, hiszen a kormány tíz nap határidőt szabott ki.

A miniszter kritikával illette a korrupcióellenes ügyészséget (DNA), pontosabban az ügyészeknek a kormányrendeletet kivizsgálására irányuló eljárását, és azt mondta az alkotmánybíróságnak a DNA-t elmarasztoló döntésére, hogy „nagyon tetszett neki”.  Az

ügyészek ugyanis nem kompetensek abban, hogy a jogalkotók ellen indítsanak eljárásokat

azzal kapcsolatosan, hogyan alkotnak jogszabályokat.

A miniszter ugyanakkor úgy vélekedett, a közkegyelem nem csodamegoldás, és a börtönök túlzsúfoltságának megoldására kiegészítő intézkedésekre van szükség.

„Nagyon sok, túl sok törvényünk van, amelyek így nehezen átláthatóak, nehezen alkalmazhatóak és nehezen értelmezhetőek, olykor még jogászok számára is, az egyszerű állampolgárról nem is beszélve” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az általa vezetett tárca dolgozik egy olyan törvénytervezeten, amellyel az alkotmánybíróság döntéseit beépítik a törvénykezésbe.

Hirdetés

Az „utca hangjaként” Gabriel Liiceanu filozófus a vitán elmondta: a jelenlegi kormány a román igazságszolgáltatás elleni támadással indította a kormányzást, melynek első számú célpontja a főügyészség és DNA volt. Liiceanu arra is felhívta a figyelmet, hogy Dragnea azt nyilatkozta egy múlt heti televíziós műsorban, hogy DNA vezetőjének, Kövesinek a leváltására kell koncentrálni.

Ezen jól felkapta a vizet Liviu Dragnea,

aki levelet intézett az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE) vezető Claude Moraeshez, hangsúlyozva, hogy Gabriel Liiceanu valótlanságokat állított, a PSD-nek nem áll szándékában meneszteni tisztségéből a legfőbb ügyészt, a korrupcióellenes főügyészt vagy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség vezetőjét.

Az a tény, hogy a LIBE bizottság által szervezett vita egyik meghívottja megengedte magának, hogy eltorzítsa a romániai valóságot „a testület félretájékoztatásának nyilvánvaló szándékával”, azt bizonyítja, mennyire szubjektívek és túlfűtöttek az állásfoglalásaik mindazoknak, akik bírálták a kormányt a büntetőjog módosítását célzó jogszabályok miatt, amelyekkel a kabinetnek az lett volna a célja, hogy összhangba hozza a büntetőjogot a taláros testület döntéseivel – fogalmaz a levélben.

A felszólalásokat az alábbi videóban lehet meghallgatni.  

Hirdetés