Hepi, hepi!
Jean St'Ay
2017. március 20. hétfő, 17:47
Ma van a Boldogság Világnapja. És kiderül, ki a legboldogabb a világon. Vagyis, hogy ki volt. 2016-ban.

Na kérem, az van, hogy az ENSZ kikiáltotta március 20-át a Boldogság Világnapjának. De itt nem állt meg ám a jeles szervezet: minden évben elvégzi a világ boldogságszint-felmérését, és az eredményeket közli egy szép és testes tanulmányban.

Nos, az idei tanulmányból többek közt kiderül, hogy 10 román ember közül 6 inkább boldognak tartja magát, mint boldogtalannak. Továbbá a románok boldogságindexe növekszik, viszont továbbra is Európa egyik legalacsonyabbika. Lehet, azért nőtt, mert a magyarok kevésbé boldogak, mint ők. Románia ugyanis a rangsor 57., Magyarország viszont csak a 75. helyét foglalja el.

Amúgy ez a bizonyos boldogság, amit az ENSZ évente szépen felméricskél, a következő tényezőkre alapoz: az egy főre eső nemzeti össztermék, a szociális háló, egy egészséges élet perspektívája, az élet megváltoztatásának szabadsága, nagyvonalúság és bizalom. Aki nem hiszi, járjon utána!

És akkor, ki volt a legboldogabb 2016-ban? Hát Norvégia! (Nem hiába van épp ott a Norvég Alap!) Norvégia lazán maga mögé utasította Dániát, amely ország lakói így kicsit kevésbé boldogak most. A harmadik helyen változatlanul Izland áll.

A top tízes lista: Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Finnország, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Svédország. Figyeljük meg, mennyi északi ország tolong az első tíz között. A magyarázat: jó arrafelé a szociális háló és nincs korrupció. 

Az Amerikai Egyesült Államok a 13., Németország a 16., Nagy-Britannia a 19., Franciaország a 31. helyen végzett.

De nem kell aggódni, Kína például a 79. helyen boldogtalankodik. És akkor a sereghajtókról, Dél-Szudánról, Libériáról, Guineáról, Togóról, Ruandáról, Tanzániáról, Burundiról és a Közép-Afrikai Köztársaságról nem is beszéltünk.

Hát így állunk a világ boldog(talan)ságával.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20255
Besztercén történt az incidens, az RMDSZ ki van akadva.
A kétéves rendezvénysorozat az 1918-1920-as időszakra fókuszál
Jövőre kerékpárpróbákkal bővítenék a rendezvényt.
Még államtitkárként segített Teleorman megyei tulajdonba, majd magánhasználatba juttatni egy dunai szigetet és a folyam Pavel-ágának egy részét.
Nehéz másként értelmezni az RMDSZ-elnöknek a kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján elhangzott szavait.
A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács nagyváradi ülésén nem mindenben értettek egyet a résztvevők, de abban igen, hogy tovább kell folytatni az autonómiaküzdelemet.
És akkor esetleg az erdélyi magyarok meg a székelyek meg más „tiltott népek” is vérszemet kapnak.
Fél éve „azonnali szerződésbontást” ígért Nagy Zoltán.
Pazar előadással kápráztatta el közönségét a Magyar Állami Operaház erdélyi turnéjának utolsó helyszínén, Kolozsváron. Azt ígérik, visszajönnek.
Befutott, nagy nevek és roppant ígéretes fiatalok rendeznek majd Kolozsváron, miközben a társulat rengeteget utazik bel- és külföldön.
Tamási Zsolt mellett a volt megyei főtanfelügyelőt, Ștefan Someșant is hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
Marius Nicoară gondolt egy nagyot és előállt korszakalkotó javaslatával.
Bíró és Márton több mint 3, illetve 4 ezer kilométert repültek, míg Bolomey egyelőre félúton van.
Negyven éves az erdélyi táncházmozgalom, zenészek és táncosok százai lépnek fel három napon át.