Hepi, hepi!
Jean St'Ay
2017. március 20. hétfő, 17:47
Ma van a Boldogság Világnapja. És kiderül, ki a legboldogabb a világon. Vagyis, hogy ki volt. 2016-ban.

Na kérem, az van, hogy az ENSZ kikiáltotta március 20-át a Boldogság Világnapjának. De itt nem állt meg ám a jeles szervezet: minden évben elvégzi a világ boldogságszint-felmérését, és az eredményeket közli egy szép és testes tanulmányban.

Nos, az idei tanulmányból többek közt kiderül, hogy 10 román ember közül 6 inkább boldognak tartja magát, mint boldogtalannak. Továbbá a románok boldogságindexe növekszik, viszont továbbra is Európa egyik legalacsonyabbika. Lehet, azért nőtt, mert a magyarok kevésbé boldogak, mint ők. Románia ugyanis a rangsor 57., Magyarország viszont csak a 75. helyét foglalja el.

Amúgy ez a bizonyos boldogság, amit az ENSZ évente szépen felméricskél, a következő tényezőkre alapoz: az egy főre eső nemzeti össztermék, a szociális háló, egy egészséges élet perspektívája, az élet megváltoztatásának szabadsága, nagyvonalúság és bizalom. Aki nem hiszi, járjon utána!

És akkor, ki volt a legboldogabb 2016-ban? Hát Norvégia! (Nem hiába van épp ott a Norvég Alap!) Norvégia lazán maga mögé utasította Dániát, amely ország lakói így kicsit kevésbé boldogak most. A harmadik helyen változatlanul Izland áll.

A top tízes lista: Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Finnország, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Svédország. Figyeljük meg, mennyi északi ország tolong az első tíz között. A magyarázat: jó arrafelé a szociális háló és nincs korrupció. 

Az Amerikai Egyesült Államok a 13., Németország a 16., Nagy-Britannia a 19., Franciaország a 31. helyen végzett.

De nem kell aggódni, Kína például a 79. helyen boldogtalankodik. És akkor a sereghajtókról, Dél-Szudánról, Libériáról, Guineáról, Togóról, Ruandáról, Tanzániáról, Burundiról és a Közép-Afrikai Köztársaságról nem is beszéltünk.

Hát így állunk a világ boldog(talan)ságával.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/20255
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.
Kis román szélsőséges heraldika Hans Hedrich kommentárjával. Sokan ismerik ezeket a furcsa jelképeket, így együtt mégis ijesztően idegenül hatnak.
Kolozsvár polgármestere azt ígérte, hogy a közeljövőben kihelyezik a még hiányzó többnyelvű városnévtáblákat.
Mert Romániában még mindig háborús bűnösként tartják nyilván az írót, annak ellenére, hogy az amerikai hatóságok több ízben is megalapozatlannak találták a román kiadatási kérelmeket.
A hollandok világcsúccsal is csak bronzérmesek lettek.
Hány sebből és miért vérzik a Kínát is „legyőző” román gazdaság? Tessék. És persze a magyarok megint jobban teljesítenek.
Mindenki nyugodjon le, nem a magyarok keze van a dologban. Hanem az anyatermészeté. Igaz, nem tudni, ő milyen nemzetiségű.
Hasznos és jó dolog a korrupcióellenes harc. De a saját háztájon is rendet kell tartani. Mert könnyen megfúrhatják a DNA hajóját, ha nem vigyáz.