Igor Dodon megint Putyinnál járt

Ezúttal nem kapott Nagy-Moldova térképet az orosz vezértől. Ő viszont hozott ajándékot. Finomat.
Hirdetés

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke és Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke pénteken ismét asztalhoz ültek Moszkvában.

A hírek szerint a két államfő a kereskedelmi-gazdasági együttműködésre, az Oroszországba érkezett moldovai bevándorlókra és a transznisztriai helyzetre vonatkozó problémákról tárgyalt. Dodon arról is beszélt, hogy megtárgyalják Putyinnal ama jegyzék ügyét is, amelyet a moldovai hatóságok a múlt héten küldtek Moszkvába, mely szerint a moldovai kormány és parlament képviselői sorozatos visszaéléseket szenvedtek el a moldovai-orosz határon. A jegyzékben az is áll, hogy a moldovai hivatalosságokat eltanácsolják az Oroszországba való beutazástól, a fennálló probléma megoldásáig. Ez a tanács persze Igor Dodont szemmel láthatólag nemigen érdekelte.

Más hírek szerint Dodon moszkvai látogatása egyszerű kampányhúzás, és a moldovai oroszbarát erők pozícióinak megerősítését szolgálja.

Januári látogatása alkalmával Dodon emlékezetes ajándékot kapott Putyintól: egy kisebb regionális politikai vihart kavaró Nagy-Moldova térképet. Ezúttal a moldovai elnök érkezett tele kézzel: több tucatnyi üveg cricovai bort vitt orosz kollégájának.

A moldovai elnök nem töltötte hiába az időt Moszkvában. Az elnökön kívül Kirill pátriárkával találkozott, akit természetesen meghívott a Moldovai Köztársaságba. Továbbá azt ígérte az orosz üzletembereknek, hogy amennyiben befektetnek a moldovai gazdaságba, kérhetik a moldovai állampolgárságot. Az erre vonatkozó törvény június elsején lép életbe, és azt jelenti, hogy az orosz befektetők olyan útlevélre tehetnek szert, amellyel szabadon közlekedhetnek az Európai Unió területén, hangsúlyozta Dodon.

Hirdetés