Ismét eltávolították az Erdély-zászlót a március 15-i felvonuláson Kolozsváron

Akárcsak egy évvel korábban. Fancsali Ernőéket megbírságolták.
Hirdetés

Kiemelte a csendőrség a március 15-i ünnepi felvonulás résztvevői közül azt a néhány személyt, akik Erdély zászlójával kívántak vonulni Kolozsváron.

A RMDSZ kolozsvári szervezete által rendezett felvonuláson idén is jelen volt a transzszilvanista mozgalom több tagja, Fancsali Ernő, Szilágyi Tibor, Vincze Zoltán és Luka Lehel, valamint Soós Sándor, a Kolozs megyei EMNP elnöke.

Fancsali Ernő a Főtér megkeresésére elmondta, a csendőrök még a felvonulás elején odaléptek hozzájuk, és közölték, hogy a szervezők kérésére tegyék el a zászlókat. Fancsali erre nem volt hajlandó, Luka pedig még ki sem bontotta a saját lobogóját. Mindkettejük nevére szabálysértési jegyzőkönyvet állítottak ki, és 500 lejes bírságot szabtak ki rájuk. Szilágyi és Vincze figyelmeztetést kapott. Fancsaliék nem írták alá a jegyzőkönyvet, és fellebbezni fognak a bírságolás ellen.

Fancsali azt mondja, a csendőrség szerint törvénytelenséget követtek el, amikor Erdély zászlajával vonultak fel. A hatóság a szervezőkre hivatkozva intézkedett, szerintük csak a rendezvényen tilos vonulni a zászlóval, a szervezők viszont azt állították Fancsalinak, hogy a csendőrség saját hatáskörben intézkedett.

Soós Sándor később a felvonuláson kibontotta az Erdély-zászlót.

Hirdetés

Tavaly egyébként a rendőrség azért akadályozta meg a vonulást az Erdély-zászlóval, mivel szerintük a rajta levő Erdély-címer nem tartalmaz utalást a román népre, így a zászlók diszkriminatívak, és etnikai gyűlöletet szítanak.

Hirdetés