Eltüntetik a székely zászlót a Kovászna megyei tanács ülésterméből

Tamás Sándor tanácselnök mégis hálás a zászló eltávolítását inditványozó prefektusnak.
Hirdetés

Eleget tesz a brassói ítélőtábla végleges döntésének, és eltávolítja a székely zászlót a Kovászna megyei tanács ülésterméből – közölte Tamás Sándor, a testület elnöke. A megyei tanácselnök felidézte, a brassói ítélőtábla fenntartotta a Kovászna megyei törvényszék korábbi ítéletét, amely

a prefektusi hivatalnak adott igazat.

Ez utóbbi azért indított pert a megyei tanács ellen, mert az törvényes alap nélkül kitűzte a székely zászlót. A Magyar Polgári Párttól ajándékba kapott lobogót a pénteki nap folyamán eltávolítják.

Tamás Sándor ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a bíróság elismerte Székelyföld és a székely zászló létét.

„Örömmel vettem tudomásul, hogy egy romániai bíróság, a Kovászna megyei törvényszék és a brassói ítélőtábla elismerte Székelyföld létezését, valamint Székelyföld zászlajának létezését. A döntéssel valóban elutasítanak egy, a Kovászna Megyei Tanács részéről jövő kezdeményezést, arra kötelezve engem és a megyei tanácsot, hogy távolítsuk el a zászlót az ülésteremből. Ugyanakkor a szóban forgó döntésben ez áll: »a bíróság megjegyzi, hogy ez a zászló valójában a Székelyföld zászlaja – ebből a feltevésből indult ki a kitűzés törvényes voltának vizsgálata«.Tehát egy romániai bíróság végleges döntése ismeri el, hogy Székelyföld létezik és zászlaja is van”

– mondta a megyei tanács elnöke, megköszönve azoknak a személyeknek, akik megteremtették ezt a helyzetet, többek közt a megye prefektusának.

Az RMDSZ Kovászna megyei szervezetét is vezető Tamás Sándor hozzátette, a bíróság döntésére alapozva

kérni fogja a prefektúrától, hogy a jövőben használja a Székelyföld megnevezést.

Hirdetés

Tamás Sándor megjegyezte: nem tudja figyelmen kívül hagyni, hogy kettős mércével mérnek a romániai hatóságok, ugyanis például a katasztrófavédelem (ISU) területi egységeit a történelmi régiók alapján nevezték el – létezik olténiai ISU, barcasági ISU, körösvidéki ISU, dobrudzsai ISU, bukovinai ISU – de a Székelyföldről nem szabad beszélni.

A székely zászlót a Magyar Polgári Párt vezetője, Kulcsár Terza József jelenlegi parlamenti képviselő adományozta az önkormányzatnak tavaly februárban.

Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, amikor beperelte a megyei tanácsot a zászló kitűzéséért, hogy nem lehet olyan lobogókat középületekre vagy középületekben kitűzni, amelyeket nem ismer el a törvény.   

Hirdetés