Iohannis: el a kezekkel az igazságszolgáltatástól!

Az elnök szerint az utóbbi időben aggasztóan megnőtt az ügyészek és bírák elleni támadások száma.
Hirdetés

A bírói döntések vagy az ítélethozók függetlenségének megkérdőjelezése rosszat tesz az ország megítélésének – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a legfőbb ügyészség tavalyi évi tevékenységének kiértékelőjén.

Iohannis kifejtette: az Európai Unióhoz való csatlakozás óta

Románia jelentős előrehaladásról tett bizonyságot az igazságszolgáltatás terén,

de a cél az, hogy ez a folyamat visszafordíthatatlan legyen.

Az államfő emlékeztetett, hogy 2016 már a második év volt, amikor az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus már nem fogalmazott meg specifikus ajánlásokat a legfőbb ügyészségnek. Hozzátette ugyanakkor: aggasztóan megnőtt az utóbbi időszakban az ügyészek és bírák elleni támadások száma, ezért nagy szükség van az igazságszolgáltatói rendszer függetlenségének és pártatlanságának, valamint a bírák szakmai státusának védelmére.

Iohannis a román demokrácia érettségének jeleként értékelte az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növekedését és úgy vélekedett: a közelmúltban lezajlott tüntetések is egyértelművé tették, hogy

az emberek korrupciómentes, korrekt országot akarnak,

amelyben a törvénysértést büntetik és nem tűrik el a visszaélést.

Hirdetés

Ezt csak a politikai befolyásoktól független igazságszolgáltatás képes biztosítani, mutatott rá az államfő, aki szerint az Európai Bizottság csak akkor fogja lezárni a román igazságügyi rendszer folyamatos ellenőrzését, ha a reformok visszafordíthatatlanná válnak.

Iohannis kijelentéseinek hátterében az állhat, hogy Călin Popescu Tăriceanu házelnök egy vasárnap esti tévéinterjúban azt mondta: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) önkényes, „minden civil kontroll alól elszabadult” intézménnyé vált.

„Amint láthatjuk, az ügyészek nem szentek,

akik azért szálltak a földre, hogy érvényt szerezzenek a törvénynek. Egyeseknek közülük súlyos erkölcsi, értékítéleti hiányosságaik vannak, nem bízhatunk vakon ezekben az intézményekben. A visszaélésekre már több ízben felhívtam a figyelmet, de egyesek nem hajlandók ezt megérteni, amíg ők maguk nem válnak ezek áldozataivá” – mondta a szenátus elnöke.
 

Hirdetés