Budapestre megy hétfőn Meleșcanu

Helyben próbál javítani a magyar–román viszonyon, amelyért „erkölcsi felelősséget érez”.
Hirdetés
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívásának eleget téve Budapestre látogat hétfőn a külügyi tárca vezetője, Teodor Meleșcanu – tájékoztat közleményében a minisztérium.
 
A külügyminiszter magyar hivatali kollégája mellett találkozni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel is, illetve – első román miniszterként – felszólal majd a magyar nagyköveti értekezleten. Meleșcanu budapesti hivatalos látogatásának programján a Magyarországon élő romániai közösségek képviselőivel való találkozó is szerepel.
 
A magyar fővárosban sorra kerülő egyeztetéseken a külügyminiszter a politikai-diplomáciai kapcsolatok megerősítése, illetve a gazdasági együttműködés élénkítése mellett foglal állást, ugyanakkor szó lesz a tárgyalásokon a két ország területén élő nemzeti kisebbségek jogairól, az aktuális európai, regionális és nemzetközi témákról – mutat rá a közlemény.
 
Miniszteri beiktatása előtti meghallgatásán azt mondta, „erkölcsi felelősséget” érez a kétoldalú kapcsolatok javításáért, mivel 1996-ban ő tárgyalt a magyar-román alapszerződésről, és ő írta alá a dokumentumot Temesváron.
 

Hirdetés