Maláriás eset Nagyváradon

Egy Afrikában élő nőről van szó, aki a helyi egyetem hallgatója volt.
Hirdetés

Maláriával diagnosztizáltak egy nőt Nagyváradon, a beteget a bukaresti Victor Babeş kórházba szállították – nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek Gheorghe Pintea, a Bihar megyei mentőszolgálat menedzsere.

Mint kiderült, nem jelenleg is a városban élő polgárról van szó: a 22 éves nő édesanyja romániai, édesapja pedig gaboni, és miután egy ideig a nagyváradi egyetem orvosi karának hallgatója volt, az egész család kiköltözött Gabonba.

A fiatal nő most egy barátjával érkezett Nagyváradra, hogy meglátogassa a nagyszüleit, ám nem sokkal azután, hogy belépett az országba, rosszul lett. Ez még január közepén történt, aztán, mivel a kezelés után sem javult az állapota, február 9-én beutalták a váradi kórházba, ahol végül maláriát diagnosztizáltak nála.

A Gavril Curteanu megyei kórház február 10-én, pénteken igényelt a mentőszolgálattól egy teljes orvosi csapatot, hogy maláriára utaló tünetekkel Bukarestbe szállítsanak egy Gabonból származó nőt.

Adrian Maghiar, a nagyváradi orvosi egyetem dékánja azt nyilatkozta, nem tudott az esetről, ugyanis egy volt diákjukról van szó, de a fertőzés nem terjedhet tovább, mivel a hideg időjárás miatt a betegséget terjesztő szúnyogok nem aktívak.
A kettős állampolgársággal rendelkező beteg egy hete tért vissza az országba Gabonból.

Hirdetés