Tüntetés a kormány ellen Kolozsváron | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 11. szombat, 21:18
Ennyien gyűltek ma össze Kolozsvár központjában elhajtani a kormányt, de az nem akar menni.
Tizenkét egymást követő estén át tart már a tiltakozás Bukarestben és néhány városban a kormány ellen, amely év eleji beiktatása óta szinte naponta szembehazudja a választóit. A közkegyelmi, majd a Btk-módosító rendelet kitervelése, elfogadása, majd különböző módon  történt visszavonása azóta nem nyugtatta le a kedélyeket, pedig épp egy hete, hogy a Grindeanu-kormány bejelentette, visszavonja az idei 13-as számú sürgősségi rendeletét.
 
Mivel ezt múlt vasárnap olyan (14-es számú) sürgősségi rendelettel tette meg, amelybe a visszavonáson kívül még elrejtett pár újabb Btk.-módosítást, amely szakemberek szerint akár alkotmányellenes is lehet, most mindenki azt várja, mit tesz a 14-es rendelettel a parlament: jóváhagyja, módosítja vagy egészében elutasítja.
 
Ez nemcsak a beszédekben hangzott el ma este Kolozsváron, hanem már ilyen egészen precíz táblákkal jönnek az emberek:
 
Megtiszítva, elfogadva
 
A 14-es rendelet megtisztítva, majd megszavazva jó. Illetve: Nem hiszek a tolvajoknak és hazugoknak. Ennyike.
 
Emellett a legszilárdabb hosszú távú követelés, ami ma is elhangzott, hogy köztisztséget ne tölthessen be olyan ember, akit jogerősen elítéltek, vagy büntetőeljárás alatt áll. Annál, hogy ez a kormány mondjon le, csak az hangzott el többször, hogy Kitartunk! és Nem adjuk fel!, de érezhetően fárad a kolozsvári tüntető közönség. 
 
Ennek ellenére ma is sétára indult a központ körül. Ahogy a tér tágasságából az utcákra vonult, ismét megérezte saját erejét, és megjött a lendület, a dobszó és a hangerő: Tolvajok! Tolvajok!, Le Tăriceanuval, Dragneával és Grindeanuval, Igazságosságot, ne korrupciót!, Kitartunk, és megszervezzük magunkat!, Nappal dolgozunk, este titeket figyelünk!, Tolvajok parlamentje, maffiózók kormánya.
 
Az ötletességük viszont nem fárad, még ma is láttunk olyan táblákat, sőt installációkat, amelyek eddig nem bukkantak fel a kormányváltó tüntetéseken.
 
Már a bumeráng se tér vissza Dragneához
 
Már a bumeráng se tér vissza Dragneához
 
 
Pszichotronikus készülék
 
Tegnap és tegnapelőtt tűntek fel a pszichotronikus hullámok ellen védő sisakok, ma végre megjelent maga a Pszichotronikus Tömegmanipuláló Készülék antenákkal, belső lámpával, kis, villogó ledekkel.
 
 
Pártkaki-evolúció 
 
Pártkaki-evolúció 
 
 
Inflagranti
 
Hoppá, mekkora inflagranti!
 
 
Korporatista vagyok, ments ki innen
 
Dragnea, korporatista vagyok, ments ki innen! (Ha már Dragneáék egyik kedvenc elmélete szerint a külföldi tőkéjű vállalatok mostanság szabadságot adnak az alkalmazottaiknak azért, hogy azok elmehessenek tüntetni.)
 
 
Never give up
 
Az egyik legdühösebb és leglelkesebb lány szerint, aki minden este felszólal, azért sem szabad feladni a tiltakozást, mert egyrészt a kifárasztásunkra játszik most a kormány és a Szociáldemokrata Párt vezetése, másrészt mert ugyan nem látjuk, de vannak repedések a PSD-ben, olyanok, akik szívesen kirántanák már a pártot Liviu Dragnea vaskezéből, és hosszú távon ezek a hangok akkor fognak megerősödni, ha kitartanak a Dragnea- és a kormányellenes tüntetések.
 
Bukarestben ma háromezren gyűltek össze a kormány székhelye, a Victoria palota előtt követelni a kormány távozását. Nagyszebenben szinte ennyien, több mint 2500-an vonultak utcára, Temesváron és Brassóban ezerötszázan, Nagyváradon 150-en, Iași-ban és Galacon százan, Szatmáron negyvenen, Suceaván tízen követelték a Grindeanu-kormány és a parlament két házelnökének, Dragneának és Tăriceanunak a távozását nemcsak a parlament, hanem a kormánypártok, a PSD és az ALDE éléről.
 
Holnapra ismét nagyszabású tüntetésekre készülnek az országban, este héttől elválik, hogy a felháborodás vagy a fáradtság áll-e nyerésre. Mindenesetre a mai tüntetés Kolozsváron azzal a skandálással ért véget, hogy Naponta itt leszünk.
 
Ennek leginkább a Főtéren kürtőskalácsot sütő magyar csapat örül, mert a tiltakozók rendszerint náluk pótolják a legyalogolt, lekiabált kalóriákat. Cserébe gyakran ők biztosítanak áramot a hangosítás működtetéséhez.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19641
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.