Tüntetés a kormány ellen Kolozsváron | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 11. szombat, 21:18
Ennyien gyűltek ma össze Kolozsvár központjában elhajtani a kormányt, de az nem akar menni.
Tizenkét egymást követő estén át tart már a tiltakozás Bukarestben és néhány városban a kormány ellen, amely év eleji beiktatása óta szinte naponta szembehazudja a választóit. A közkegyelmi, majd a Btk-módosító rendelet kitervelése, elfogadása, majd különböző módon  történt visszavonása azóta nem nyugtatta le a kedélyeket, pedig épp egy hete, hogy a Grindeanu-kormány bejelentette, visszavonja az idei 13-as számú sürgősségi rendeletét.
 
Mivel ezt múlt vasárnap olyan (14-es számú) sürgősségi rendelettel tette meg, amelybe a visszavonáson kívül még elrejtett pár újabb Btk.-módosítást, amely szakemberek szerint akár alkotmányellenes is lehet, most mindenki azt várja, mit tesz a 14-es rendelettel a parlament: jóváhagyja, módosítja vagy egészében elutasítja.
 
Ez nemcsak a beszédekben hangzott el ma este Kolozsváron, hanem már ilyen egészen precíz táblákkal jönnek az emberek:
 
Megtiszítva, elfogadva
 
A 14-es rendelet megtisztítva, majd megszavazva jó. Illetve: Nem hiszek a tolvajoknak és hazugoknak. Ennyike.
 
Emellett a legszilárdabb hosszú távú követelés, ami ma is elhangzott, hogy köztisztséget ne tölthessen be olyan ember, akit jogerősen elítéltek, vagy büntetőeljárás alatt áll. Annál, hogy ez a kormány mondjon le, csak az hangzott el többször, hogy Kitartunk! és Nem adjuk fel!, de érezhetően fárad a kolozsvári tüntető közönség. 
 
Ennek ellenére ma is sétára indult a központ körül. Ahogy a tér tágasságából az utcákra vonult, ismét megérezte saját erejét, és megjött a lendület, a dobszó és a hangerő: Tolvajok! Tolvajok!, Le Tăriceanuval, Dragneával és Grindeanuval, Igazságosságot, ne korrupciót!, Kitartunk, és megszervezzük magunkat!, Nappal dolgozunk, este titeket figyelünk!, Tolvajok parlamentje, maffiózók kormánya.
 
Az ötletességük viszont nem fárad, még ma is láttunk olyan táblákat, sőt installációkat, amelyek eddig nem bukkantak fel a kormányváltó tüntetéseken.
 
Már a bumeráng se tér vissza Dragneához
 
Már a bumeráng se tér vissza Dragneához
 
 
Pszichotronikus készülék
 
Tegnap és tegnapelőtt tűntek fel a pszichotronikus hullámok ellen védő sisakok, ma végre megjelent maga a Pszichotronikus Tömegmanipuláló Készülék antenákkal, belső lámpával, kis, villogó ledekkel.
 
 
Pártkaki-evolúció 
 
Pártkaki-evolúció 
 
 
Inflagranti
 
Hoppá, mekkora inflagranti!
 
 
Korporatista vagyok, ments ki innen
 
Dragnea, korporatista vagyok, ments ki innen! (Ha már Dragneáék egyik kedvenc elmélete szerint a külföldi tőkéjű vállalatok mostanság szabadságot adnak az alkalmazottaiknak azért, hogy azok elmehessenek tüntetni.)
 
 
Never give up
 
Az egyik legdühösebb és leglelkesebb lány szerint, aki minden este felszólal, azért sem szabad feladni a tiltakozást, mert egyrészt a kifárasztásunkra játszik most a kormány és a Szociáldemokrata Párt vezetése, másrészt mert ugyan nem látjuk, de vannak repedések a PSD-ben, olyanok, akik szívesen kirántanák már a pártot Liviu Dragnea vaskezéből, és hosszú távon ezek a hangok akkor fognak megerősödni, ha kitartanak a Dragnea- és a kormányellenes tüntetések.
 
Bukarestben ma háromezren gyűltek össze a kormány székhelye, a Victoria palota előtt követelni a kormány távozását. Nagyszebenben szinte ennyien, több mint 2500-an vonultak utcára, Temesváron és Brassóban ezerötszázan, Nagyváradon 150-en, Iași-ban és Galacon százan, Szatmáron negyvenen, Suceaván tízen követelték a Grindeanu-kormány és a parlament két házelnökének, Dragneának és Tăriceanunak a távozását nemcsak a parlament, hanem a kormánypártok, a PSD és az ALDE éléről.
 
Holnapra ismét nagyszabású tüntetésekre készülnek az országban, este héttől elválik, hogy a felháborodás vagy a fáradtság áll-e nyerésre. Mindenesetre a mai tüntetés Kolozsváron azzal a skandálással ért véget, hogy Naponta itt leszünk.
 
Ennek leginkább a Főtéren kürtőskalácsot sütő magyar csapat örül, mert a tiltakozók rendszerint náluk pótolják a legyalogolt, lekiabált kalóriákat. Cserébe gyakran ők biztosítanak áramot a hangosítás működtetéséhez.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19641
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.