Az ortodox egyház a korrupció ellen foglalt állást

Pedig éppen ma emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség az érsek ellen.
Hirdetés

Folytatni kell a korrupció elleni küzdelmet, a vétkeseket pedig meg kell büntetni , mert a lopás anyagilag és erkölcsileg is károsítja az egész társadalmat – fogalmaz a román ortodox egyház közleménye, amelyet a napok óta tartó utcai tüntetések kapcsán tettek közzé.

Ugyanakkor a közlemény megjegyzi: a korrupcióellenes harc nem szolgálhat pártpolitikai célokat. Az ortodoxok a börtönök szerepét illetően emlékeztetnek arra, hogy a cél nem az elítéltek megsemmisítése, hanem a társadalomba való reintergrációjuk elősegítése. Az egyház imára, párbeszédre és társadalmi felelősségvállalásra szólítja fel híveit.

Véletlen egybeesés, hogy az egyház közleménye éppen aznap jelent meg, amikor az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA)

vádat emelt Tomis ortodox érsek, Teodosie Petrescu ellen.

A hatósági felügyelet alatt álló egyházi méltóságot azzal vádolják, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson. Az érsek öt megbízottját ugyanezzel a váddal állítják bíróság elé. Az ortodox érsek ellen megvesztegetés elfogadásának gyanúja miatt is vizsgálódott az ügyészség, ezt a nyomozati anyagot azonban lezárták.

A vádhatóság szerint 2010 és 2016 között Teodosie Petrescu és megbízottjai hamis nyilatkozatokat nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), hogy uniós támogatásban részesüljenek. A DNA szerint nyilatkozatukban az állt, hogy bizonyos mezőgazdasági területeken borszőlőt termesztenek, holott azokon a területen 2010 óta megszűnt a szőlőtermesztés. Az ügyészek szerint

a vádlottak 1.392.964 lej összegű területalapú támogatáshoz jutottak így, jogtalanul

Hirdetés

– írja az Agerpres.

A vádiratot a konstancai ítélőtáblára küldték, a vádlottak ellen elrendelt kényszerítő intézkedések fenntartásának javaslatával. Polgári peres félként csatlakozott a büntetőperhez az APIA is.

Ahogy a mondás tartja, Isten útjai kifürkészhetetlenek, különösen akkor, amikor néptömegek mozdulnak meg a korrupció ellen. 

Hirdetés