A közkegyelmi tervezet visszavonását kéri Iohannis

Az igazságügyi miniszter a hivatalos válasszal addig vár, míg a kormányfőék hazatérnek amerikai útjukról.
Hirdetés

Klaus Iohannis az igazságügyi intézmények és civil szervezetek ellenkezésére hivatkozva a kormány büntetőjogi tervezeteinek visszavonását szorgalmazza.

Az államfő pénteki Facebook-bejegyzésben figyelmeztetett: a legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a legfelső bíróság, a bírák egyesülete és több civil szervezet határozottan ellenzi, hogy a korrupcióra, hivatali visszaélésre és összeférhetetlenségre  vonatkozó jogi keretet alapos elemzés és átlátható vita nélkül, sürgősségi módszerrel módosítsák, ami elegendő érv a kormány tervezeteinek visszavonására.

Az elnök hangsúlyozza, a sürgősségirendelet-tervezetek értéktelenek, elfogadhatatlanok, és azt a látszatot keltik, hogy bizonyos személyek érdekeit szolgálnák. 

Hirdetés

A kormány Sorin Grindeanu miniszterelnök hazatérése után fog választ adni – nyilatkozta Florin Iordache igazságügyi miniszter.

„Megbeszéljük a kormányban, és a hivatalos választ akkor adjuk meg, amikor a miniszterelnök is visszatért. Ha engem kérdeznek, éppen azért terjesztettük elő, hogy kapjunk észrevételeket és hozzászólásokat ezekhez a tervezetekhez” – mondta az igazságügy-miniszter a B1 TV műsorában pénteken, hozzátéve: azt, hogy az ügyészeknek mi a véleményük a tervezetről, eddig is tudták, hisz ők állították össze azokat a dossziékat, amelyek alapján az embereket elítélték.

Hirdetés