Gondok vannak az igazságügyi miniszter doktori disszertációjával

Egy moldovai magánegyetemen lett doktor Florin Iordache.
Hirdetés

Szövetágvételek forrásmegjelölés nélkül, saját cikkekre való hivatkozás, sajtóközlemények a bibliográfiában, rengeteg táblázattal és grafikonnal felduzzasztott soványka dolgozat – ezek a legfőbb problémák Florin Iordache igazságügyi miniszter doktori disszertációjával kapcsolatban a România Liberă szerint.

A lap munkatársai megvizsgálták a miniszter disszertációját, amelyet Iordache a Moldovai Nemzetközi Szabad Egyetem nevű magán felsőoktatási intézményben védett meg 2007-ben.

A disszertáció azt vizsgálja, hogy milyen hatásuk van a nagy nemzetközi cégeknek Románia EU-csatlakozására. A dolgozat csupán 130 oldalas, a szerzőnek azonban a következtetésekkel, a zárszóval és 32 melléklettel sikerült felduzzasztania 180 oldalasra. A mellékletek többségén nem Iordache készítette, csak átvette különféle forrásokból. Hivatkozik sajtóközleményekre, intézményi jelentésekre, sőt, még a Wikipediára is.

A lap szerint a miniszter kiterjed szövegrészeket vett át egy interjúból, amelyet Mihai Răzvan Ungureanu volt külügyminiszter adott 2007 januárjában a Rompres (jelenleg Agerpres) hírügynökségnek. Arra azonban gondja volt, hogy az egyes szám első személyben tett kijelentéseket átírja egyes szám harmadik személyre.

A disszertáció bibliográfiája 144 címet tartalmaz, ebből azonban harminc Iordache saját cikke. A miniszter ugyanakkor hat orosz nyelvű könyvre is hivatkozik, holott CV-jében azt írja: franciául és angolul tud.

Hirdetés

A România Liberă cikke azt is megállapítja, hogy a disszertáció szövegéből szinte teljesen hiányoznak az idézőjelek.

A lap megkeresésére Florin Iordache nem kívánt nyilatkozni.

Hirdetés