Egyre kevesebb a magyar osztály Kolozs megyében

Ezért az RMDSZ szakemberek bevonásával, a történelmi magyar egyházak és a tanfelügyelők közbenjárásával stratégiát dolgozna ki az anyanyelvi oktatás érdekében.
Hirdetés

Kolozs megyében idén megközelítőleg 100 gyermekkel van kevesebb a 4. és a 8. osztályokban – mondta el Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón. „A mostani helyzetet tekintve vidéken a kisebb létszámú iskolákban is indulnak ötödik osztályok, bár kevesebb létszámmal, de a zeneiskolában is indul osztály. Jó hír viszont, hogy Désen 21 diákkal újra lesz kilencedik osztály, tavaly ehhez nem volt meg a megfelelő létszám” – hangsúlyozta Csoma.

Az osztályok számának csökkenése a kolozsvári iskolákat érinti a leginkább, ezért a közelmúltban találkoztak a kolozsvári iskolák igazgatóival, képviselőivel, hogy valamilyen megoldást találjunk a problémára.

„Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy továbbra is tűzoltó módszerekkel, minden évben pontszerűen, rövid idő alatt kell dönteni osztályok, gyermekek helyzetéről. Fenntartható stratégiára van szükségünk, éppen ezért egy olyan testületet hozunk létre az iskolaigazgatókkal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével és az egyházak képviselőivel közösen, amely megoldást kínál” – mondta a képviselő.

Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes kifejtette: három beiskolázási terv kidolgozásában vett részt, és évről-évre csökken a diákok száma. „Az első évben megközelítőleg 600 diák volt megyei szinten a kilencedik osztályokban, idén ez a szám 500-ra csökkent, amelynek következményeként nem tarthatjuk meg azt a 23 osztályt, amit 2016-ban sikerült beindítani. A múlt pénteki tárgyaláson, amin részt vettünk az iskolavezetőkkel, nem jutottunk előre. Mindenkinek a saját iskolája a legfontosabb, és ez természetes is” – fogalmazott.

Mint elmondta, most úgy körvonalazódik, hogy két kilencedik osztállyal lesz kevesebb. A negyedik osztályokban is 100 diákkal van kevesebb az előző évekhez képest. Pozitívum az, hogy a jelenlegi állás szerint ahol kilencedik osztályt szüntetnek meg, ott nem szűnik meg egy ötödik osztály sem, és ez fordítva is érvényes.

Hirdetés

Tárkányi Erika, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Kolozs megyei elnöke elmondta, hogy egy olyan törvénymódosítást javasolnak, amely a pozitív diszkrimináció elvén a kisebbségi osztályok létszámát alacsonyabb küszöbértékben határozná meg.

„Folyamatossá kell tenni az ilyen fajta tanácskozásokat, szolidaritásra van szükség, hiszen nem tudunk döntéseket hozni, ha az érintettek nem tudnak továbblátni saját elképzeléseiken. A vidéki iskolákat meg kell tartanunk azért, hogy minden gyermek a lakhelyéhez legközelebb tanulhasson az anyanyelvén” – fejtette ki Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke.
 

Hirdetés