Párt által szavatolt egyetemi címek, igazgatók, tanárok

Az új kormány által kinevezett oktatási fejesek számára a törvénynek és az erkölcsnek nincs semmi értéke.
Hirdetés

Már láthatók – hamarabb, mint gondoltam – annak a katasztrófának az első jelei, melyet a PSD–ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) kormányzás okoz majd az oktatásban.

A szakminiszter, prof. univ. dr. Pavel Năstase úr már elmondhatatlanul szorgalmasnak bizonyul abban, hogy egy tollvonással megsemmisítse mindazokat a jó reformokat, melyeket elődje, prof. univ. dr. Mircea Dumitru úr rövid, de hatékony miniszteri mandátuma alatt végrehajtott.

Akadálytalanul megvalósítja helyettük azokat a – természetesen a párttól kapott – értékes útmutatásokat,

melyeket Ecaterina Andronescu asszony, a PSD oktatásikatasztrófa-szakértője fogalmazott meg.

Năstase úr nem semmisítheti meg, ahogy azt a párt és Ecaterina Andronescu asszony elvárta volna, az iskolaigazgatói tisztségek betöltésére Mircea Dumitru úr idejében kiírt tisztességes vizsgákat.

A minisztérium több száz pert kockáztatna, az igazságszolgáltatást pedig még nem kényszerítették teljes egészében térdre, ahogy azt a PSD-s kormányzat akarja. Ezért aztán Pavel Năstase úrnak, Liviu Pop úrral együtt, akinek a plagizáló Victor Ponta tisztára mosásában tanúsított érdemeit most egy államtitkári tisztséggel jutalmazzák, meg kell elégednie azzal, amit még meg lehet menteni a pedagógusokon belüli PSD-s klientúrából. Pártutasítással újra megerősítik igazgatói tisztségükben azokat az alkalmatlanokat, akik képtelenek voltak versennyel megszerezni azokat a tisztségeket, melyeket évekkel ezelőtt a PSD iránti hűségük alapján kaptak.

A felsőoktatásban még súlyosabb a helyzet.

Ott újra zöld jelzést kapnak majd az egyetemek áldásával zajló plagizálások. Vagyis – az irónia, az abszurd és az ostobaság csúcsaként – maguk döntenek majd arról, visszavonják-e a saját maguk által megítélt doktori címeket vagy sem, ami azt jelentené, hogy szeppukut kellene végrehajtaniuk.

És hogy a katasztrófa teljes legyen, az abszolút mértékben elégedett pártklientúra és az újra bevezetett, jogaiba akadálytalanul visszahelyezett politikai ellenőrzés annak bizonyítékai, hogy el kell felejteni az egyetemi hierarchiában bevezetett új előrejutási kritériumokat, a CNATCDU (Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács – a szerk.) szakbizottságai által kidolgozott szigorú, komoly kritériumokat. Mely szervezetet szintén ki fogják iktatni, újra jelentéktelenné teszik, amit volt elnöke, Barbu akadémikus úr – különben – már meg is jósolt neki.

Hirdetés

Nem is számíthattunk másra, tekintettel arra, hogy a Grindeanu-kormányban olyan alakok bújtak meg, akiknek sok magyarázni valójuk lenne azzal kapcsolatosan, ahogy a tudományos doktori címüket szerezték. Magának a kormányfőnek is, ha fontosnak tartja tiszteletre méltóságát, el kellene magyaráznia, mi a helyzet azokkal a könyvekkel, melyek az ő neve alatt jelentek meg és melyek – úgy tűnik – fellelhetetlenek.

Egyelőre az a biztos, hogy a PSD–ALDE-s kormányzat által kinevezett új oktatási fejesek számára a törvénynek és az erkölcsnek nincs semmi értéke. Csak a párt által kidolgozott és engedélyezett törvény a fontos, bármennyire rossz és ostoba is lenne az.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés