Iohannis: katasztrófa lenne egy amnesztiatörvény elfogadása

Ezért minden eszközzel kész megakadályozni azt.
Hirdetés

Katasztrofális hatással lenne a romániai demokráciára egy amnesztiatörvény esetleges elfogadása – jelentette ki Klaus Iohannis államfő pénteken, az új összetételű Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alakulóülésén. Az elnök szerint egy ilyen jogszabály nem csupán veszélyes bűnözőket mosna tisztára, hanem egyes politikusok dossziéit is kifehérítenék, ezért ha felmerülne egy ilyen törvény elfogadása, az elnöki jogkörök adta minden lehetőséget kihasznál a megakadályozására.

Az elnök szerint egyes politikusok szeretnének egy ilyen törvényt, de az elfogadhatatlan. „Egy ilyen precedens megszüntetné a törvény előtti egyenlőséget, így felszámolná a jogállamot Romániában. Olyan útra vinné Romániát, amelyek eltávolítanák az európai és az euroatlanti értékektől, amelyekben az emberek hisznek” – jelentette ki Iohannis.

„Egy ilyen törvény katasztrofális lenne, miniszter úr” – mondta Iohannis az ülésen szintén jelen levő igazságügy-miniszterhez, Florin Iordachéhoz fordulva. Nem véletlenül: a 2013-ban botrányt okozó, és ezért elvetett amnesztiatörvény akkori szorgalmazója maga Florin Iordache volt, és miniszteri kinevezése után megint arról beszélt, hogy egy ilyen jogszabály hasznos lenne.
 

Hirdetés